MJÖLBY 2025-1-21 KL. 17:15

Årets kock inspirerade: ”Vill följa hans spår”

Av Elin Elderud

MJÖLBY I köket på Dackeskolan har tallrikar radats upp. Det läggs upp, piffas och diskuterats. I restaurangens kök har det lagats till mat under hela dagen med hjälp av Årets kock Michael Andersson, som har besökt skolan för en inspirationsdag.

Årets kock inspirerade: ”Vill följa hans spår”
Michael Andersson, Årets kock, inspirerade eleverna på Dackeskolans livsmedel och restaurangprogram. Foto: Elin Elderud.

Under dagen har alla eleverna på restaurang- och livsmedelsprogrammet deltagit i det som nu kulminerar i en presentation och provsmakning på olika sätt. Läraren Linda Lundberg berättar att det är runt 50 elever som finns i de olika årskurserna på programmet som har varit delaktiga under dagen.

Eleverna har förberett fem smårätter, bland annat kålrabbiknyte med fermenterad ingefära och mandel samt tartar på svenk SRB med krispigt örtkrust och karameliserad lök.
– Vi hade en dialog om hur upplägget skulle vara och jag tycker det är bra att så många som möjligt kunde vara delaktiga och då föll valet på olika små tilltugg och rätter, säger Michael.

Till vardags är han köksmästare på restaurang Celeste i Stockholm, det är inte så ofta han är ute hos gymnasieelever.
– Det är superroligt, säger en glad Michael som går runt i sista minuten och hjälper till för att få allt klart. Att fånga upp eleverna, deras intresse och ambition och få upp deras ögon för yrket känns väldigt positivt och det har varit en rolig dag här, säger han.

Att skolan bjuder Årets kock tillhör inte vanligheterna. De som går i årskurs 3 var på tävlingen i oktober när Michael Andersson vann och sedan kom ett erbjudande som skolan nappade på.

Michael ger ut anvisningar för hur det sista upplägget ska se ut.
– Det är lärorikt för mig också att vara ute så här och träffa elever, de är så otroligt kunniga, de har inga filter och de är så uppfinninsrika. Jag tycker det är väldigt viktigt och roligt att få dela den kunskap jag har och att få inspirera dem.

Det håller Robin Johansson och Felix Fuentes med om.
– Det har varit väldigt kul i dag. Vi har fått lära oss om hur man kan bygga rätter, tänka på ett brett sätt. Jag vill gärna uppnå det han gjort och följa hans spår, säger Robin.

Felix tillägger:
– Det har varit kul att se Michael, som vunnit tävlingen, visa hur man kan tänka och använda råvaror, vi är väldigt tävlingsinriktade både jag och Robin, och vill gärna göra det mer.

Majken Eliasson, som går i årskurs 2, gör en uppläggning samtidigt som hon säger:
– Vi har gjort olika grejer det har inte varit svårt men det har varit väldigt roligt att lära sig om olika smaker, hur det hänger ihop och tekniker. I dag har inte liknat en vanlig lektion.





Robin Johansson och Felix Fuentes går i årskurs 3 och vill görna gå i stjärnkockens fotspår. Foto Elin Elderud.



Majken Andersson har jobbat med en av rätterna och nu är det snart dags att presentera dagens arbete. Foto: Elin Elderud.


PÅ STARTSIDAN JUST NU