Klik venligst
VADSTENA 2021-5-14 KL. 19:55

Vadstena jubilerar med utställning och seminarium

Av Anton Rimstedt

VADSTENA. Vadstena är på många sätt en central del av svensk nationell historia. I år är det till exempel 500 år sedan som Gustav Vasa valdes till riksföreståndare vid ett möte i Vadstena. Det firar Vadstena kommun tillsammans med flera andra aktörer under sommaren.

Vadstena jubilerar med utställning och seminarium
I sommar kommer det att vara en utställning om Gustav Vasa på Vadstena slott. Foto: Arkivbild

Utställningen Gustav Vasa talar ur skägget - en utställning om makt invigs på Vadstena slotts borggård den 15 juni av landshövding Carl Fredrik Graf. Den kommer sedan att visas på Vadstena slott fram till den 30 september. Utställningen ska, enligt ett pressutskick från Vadstena kommun, ge besökarna en möjlighet att binda samman Vadstenas historia med nutiden.

Enligt Vadstena kommun kommer historiens vingslag att märkas på flera sätt under ”jubileumsåret” och det som kommer vara lite av kulmen på firandet kommer vara en seminariedag den 20 augusti, på temat statsbyggnad och demokrati där Kultur- och demokratiminister Amanda Lind medverkar, liksom riksdagens talman Andreas Norlén.

Seminariedagen äger rum den 20 augusti på Vadstena slott, nästan på dagen 500 år efter det historiska mötet där Gustav Vasa valdes till riksföreståndare.
– Vadstena var redan 1521 en medelpunkt i Sverige och det vill vi återigen manifestera. Gustav Vasa valdes till riksföreståndare här i Vadstena. I och med det påbörjades också byggandet av nationalstaten Sverige och de första stegen mot en demokrati togs, säger Peter Karlsson (M), kommunstyrelsens ordförande, i pressutskicket från kommunen.

Seminariedagen arrangeras i samverkan med Centrum för kommunstrategiska studier vid Linköpings universitet och syftar till att belysa viktiga delar av svensk historia och att låta olika samhällsfunktioner, politik och myndighet synas och komma till tals och möta medborgaren. Det skriver Vadstena kommun i ett pressmeddelande.

– Jubileumsåret är ett sätt att visa våra medborgare, vårt näringsliv och våra besökare att vi i Vadstena bygger framtiden tillsammans. Vi delar med stolthet med oss av vårt historiska arv och de upplevelser som gör Vadstena till en attraktiv plats att leva och verka på, säger Anders Hedeborg (S), kommunstyrelsens vice ordförande.

Anton Rimstedt

PÅ STARTSIDAN JUST NU