Karlsson (M) ser ljust på Vadstenas framtid: ”Växer sakta, men säkert”
Av Anton Rimstedt
VADSTENA. Med ett år kvar till valet sitter Östgötatidningen under hösten ner med några av våra kommuners främsta politiska företrädare. Turen har nu kommit till Peter Karlsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Vadstena. En överlag positiv och optimistisk moderat som leder en koalition ihop med de på riksnivå, från moderathåll, kritiserade regeringspartierna. Hur går det ihop i Vadstena egentligen?
Peter Karlsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Vadstena. Foto: Pressbild/Moderaterna.
Det har bara gått en dryg vecka sedan vi senast talades vid, när Peter Karlsson ”tvingades” upp på blomkrukorna utanför kommunhuset för att svara på frågor från de missnöjda föräldrarna och ungdomarna i HC Wettern. Ni som har hängt med i turerna, eller ni som läst förra veckans artikel, vet vad det handlar om vid det här laget. En ny ishall ska byggas i Vadstena och ska stå färdig till nästa säsong, men efter flera turer väntar nu en ishallslös vinter i kommunen. HC Wettern har tidigare uttryckt missnöje till kommunledningen och i förra veckan kulminerade detta i en manifestation framför kommunhuset.
– En stark föreningsrörelse är det som kännetecknar Vadstena, och hockeyengagemanget som finns stärker oss i vår uppfattning att det är ett klokt beslut, den här stora investeringen. Hade det inte funnits det engagemanget så är det väldigt mycket skattepengar för en liten kommun att bygga en ny ishall, säger Peter Karlsson (M), med en dryg veckas distans till manifestationen.
Ishallsfrågan har varit knepig för kommunledningen och kritiken stundtals hård, men precis som med läget i stort så är det en optimistisk kommunstyrelsenordförande Östgötatidningen nu pratar med.
Peter Karlsson tycker att Vadstena som stad och kommun har vind i seglen. Nybyggnationer, inflyttning och besöksrekord i somras. Många belåtna näringsidkare. Utmaningen med att få kommunen att växa, frågan som oppositionspartiet Konsensus hela existens vilar på, och som Peter Karlssons kollega i Boxholm, Claes Sjökvist (S), lyfte som Boxholms kommuns stora utmaning, ser Peter Karlsson ljust på.
– Oron vad gäller storleken är helt obefogad. Vi växer sakta, men säkert. Men tänker man i termer av kommunsammanslagning och sådant så är det absolut viktigaste för att fortsätta vara en egen kommun att vi kan samarbeta med våra grannkommuner. Det finns flera statliga utredningar som visar på att det är en framgångsfaktor, säger Peter Karlsson.
När Östgötatidningen förra hösten tog ett grepp om samarbete mellan mindre kommuner så pratade vi med flera experter och forskare som också belyste detta, att för varje år som går så ökar kraven på kommunerna och för att mindre kommuner ska kunna behålla sin självständighet så krävs både formella och informella samarbeten med andra kommuner.
– Det är något vi har jobbat jättemycket med de här tre åren. Det är vårt sätt att tävla med de större kommunerna, som Linköping, om kompetens och arbetskraft, menar Peter Karlsson.
Moderaterna styr Vadstena kommun ihop med Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Med ett år kvar till val så är Peter Karlsson nöjd med hur samarbetet har fallit ut.
– Jag är inte förvånad över att det har fungerat väldigt väl. Vi känner varandra bra och Socialdemokraterna är ett stort strukturerat parti, liknande Moderaterna på så sätt, och det finns en gammal tradition i Vadstena mellan S och M som är väl beprövad. Det har alltid fungerat bra skulle jag säga, säger kommunstyrelsens ordförande och fortsätter:
– Och Miljöpartiet här är också roligt att jobba med. Den miljöaspekten som vi talade om för tre år sedan har inte på något sätt minskat. Vi jobbar hårt med det här Agenda 2030 och miljön är ständigt i centrum för oss som koalition.
När Peter Karlsson beskriver majoritetssamarbetet i Vadstena i så positiva ordalag så handlar det trots allt om historiskt de två stora rivalerna i svensk politik, M och S.
– Vi är väldigt pragmatiska och samarbetar med alla. I en mindre kommun handlar det sällan om ideologi egentligen, eller man kan lätt runda de frågorna i så fall. Det handlar nästan alltid om praktik över ideologi, nu när vi ska bygga en ny skola för massor pengar så är det mer praktiska saker vi diskuterar snarare än ideologiska.
Peter Karlsson lägger till:
– Sen så är jag mer ljusblå än mörkblå i själen, om det bidrar något till att underlätta samarbetet vet inte jag, men så är det i alla fall.
Men om det är så icke-ideologiskt i mindre kommuner som Vadstena, behövs det ens partistämplar då, blir de inte överflödiga eller rentav hämmande?
– Nej, absolut inte. Tvärtom så är det viktigt dels för att man får en bra utbildning internt i respektive parti, dels för att man har olika naturliga ingångar i olika delar av samhället. Jag har ”moderatingångar” och Anders (Hedeborg (S), Vadstenas andra kommunalråd) har ju ”sosseingångar”, på jättemånga arenor och det är jätteviktigt att ha det.
Moderaterna som parti har stundtals en hård oppositionsretorik på riksnivå mot regeringen, en regering där Peter Karlssons två samarbetspartier i Vadstena kommun, Socialdemokraterna och Miljöpartiet, sitter. På riksnivå på olika sidor och på kommunal nivå på samma sida.
Kan du vara kritisk mot regeringspartierna utan att känna att du skadar ert samarbete i kommunen?
– Ja, det är inget problem. Det händer att jag delar någon kritisk M-artikel på sociala medier till exempel. Riks är riks och kommun är kommun.
Hur mår Moderaterna lokalt i Vadstena då?
– Bra. Vi har en tillströmning av medlemmar, vilket är jättekul. Ett av mina viktigaste uppdrag där är att föryngra och förkvinnliga, och jag tycker vi lyckas rätt så bra med det.
Många lokalpolitiker runtom i vårt bevakningsområde vittnar om svårigheten med att locka unga till de politiska partierna.
– Generellt så är det svårt att locka unga till politiken. Men vi har lyckats vända trenden här i Moderaterna i Vadstena.
Anton Rimstedt