Klik venligst
VADSTENA 2021-3-11 KL. 17:38

Ester och Ester bäst när det gäller - vassast i stadsfinalen

Av Anton Rimstedt

MJÖLBY/VADSTENA. I mindre skala och med en rad försiktighetsåtgärder kunde Kockduellens stadsfinal, matlagningstävlingen för högstadieelever, genomföras också i år. Och i kampen i Dackeskolans kök var det till slut två gånger Ester som drog längsta strået.

Ester och Ester bäst när det gäller - vassast i stadsfinalen
Glada vinnare med diplom och vinnarrätten. Ester Carlberg Ericsson och Ester Swenson från Petrus Magni skola vann Kockduellens stadsfinal. Foto: Anton Rimstedt.

Efter skoltävlingar tidigare under läsåret var det i förra veckan elevpar från Vifolkaskolan i Mantorp, Lagmansskolan i Mjölby och Petrus Magni skola i Vadstena som gjorde upp i den så kallade stadsfinalen, där vinnarna får chansen att kvala till den stora riksfinalen.

Efter, enligt juryn, en mycket jämn tävling med tre duktiga lag, stod det klart att Ester Carlberg Ericsson och Ester Swenson från Petrus Magni skola hade varit strået vassare än sina konkurrenter. Det betyder att de nu får chansen att skicka in recept, video och bilder på rätten i hopp om att nå den stora riksfinalen.

Direkt vid juryns tillkännagivande märktes glädjeyttringar vid Vadstenabordet i salen intill köket på Dackeskolan i Mjölby. Och under segerintervjun med Östgötatidningen sprudlar tjejerna av lycka över vinsten.

– Vi var väldigt nervösa båda två. När vi satt och skulle få reda på resultatet så kändes det som ”om vi inte vinner nu, vad har vi då att göra?”. Vi skulle komma tillbaka till skolan och folk skulle fråga hur det gick och vi bara ”nej, vi förlorade”. Vi kom hit för att vinna och det var väldigt skönt att vi gjorde det, säger Ester Carlberg Ericsson och lägger sedan ödmjukt till:
– Sen vill vi inte bara stå här och säga ”VI VANN!”, för de andras skull. Men det var väldigt skönt.

Själva rätten som Ester och Ester lagade var inte helt planerad på förhand, ska det visa sig.
– Vi hade inget riktigt planerat kan vi inte säga. Vi bestämde att vi skulle göra egen buljong och vilken pastaform vi skulle ha i bilen på väg hit. Det enda vi visste var att vi skulle ha tomatsås och frikadeller, säger Ester Swenson. Men när allt kom tillsammans så tycker jag att det blev väldigt bra.

Det märks att de är samspelta, både när de beskriver sin matlagning och när de pratar på utan att för den skull prata i mun på varandra.
Men vad har de då för relation till matlagning?

– Jag har alltid tyckt om att laga mat. Jag har två lillasystrar, tvillingar, som kom när jag var ganska liten och som tog ganska mycket tid av mina föräldrar, så då fick jag också laga mat helt enkelt. Jag har alltid gillat att kolla på matlagningsprogram också, säger Ester Carlberg Ericsson.

– Det är mest jag som står för matlagningen i huset och det har jag alltid tyckt varit kul. Det är kreativt på så många sätt, även fast det ”bara” handlar om att laga mat, säger Ester Swenson.

Båda Ester går i nian på Petrus Magni skola och det börjar närma sig gymnasieval och framtidsfunderingar. De båda har relativt konkreta planer, men ingen av dem inkluderar ett direkt fokus på matlagning.

– Just nu är jag inne på att läsa lantbruk natur på Vreta för att sedan kanske kunna utbilda mig vidare till agronom, säger Ester Swenson.

– Och jag hoppas komma in på natur marinbiologi i Lysekil, en specifik linje med inriktning som bara finns i Lysekil. Men jag har alltid tänkt att jag på något sätt kan kombinera mina intressen för matlagning och för havet, så det kanske blir något av det i framtiden, säger Ester Carlberg Ericsson.


Anton Rimstedt


PÅ STARTSIDAN JUST NU