Anna Gullman planerar en kulturfestival i Vadstena
Av Carolina Fransson
MUSIK. Hon har varit körledare för Motala kammarkör i 22 år, leder två damkörer i Vadstena, håller körläger för ungdomar och är lärare på Kulturskolan. Utöver det spelar hon själv flöjt och slagverk olika konstellationer och har workshops. Nu är hon aktuell som mottagare av Vadstena kulturstipendiat och i maj planerar hon en körfestival i Vadstena. Det händer minst sagt mycket kring Anna Gullman.
Anna Gullman vill ständigt utvecklas - själv och med sina körer. Foto: Carolina Fransson
Anna Gullman bor i Vadstena sedan fyra år tillbaka tillsammans med sin familj. Från början kommer hon från västkusten och innan hon flyttade hit bodde hon under många år i Motala. Även om hon inte bott i Vadstena så länge har hon varit yrkesverksam här desto längre. ?
– Jag har alltid älskat Vadstena. Anledningen till att vi flyttade hit var också att vi fick möjlighet att köpa Pingstkyrkans gamla lokaler. Jag hade letat efter en egen lokal länge, så att mina körer kunde komma till mig, berättar hon. ?
Nu bor hon i anslutning till den gamla Pingstkyrkan där hon i dag tar emot körer och har körläger, bland annat för unga från Kulturskolan i Motala. ?
– Jag startade en damkör när jag flyttade hit. Intresset var så stort så jag fick starta två - och kördeltagarna kommer från hela västra delen av Östergötland, berättar hon. ?
?
DEN HÄR VECKAN tar hon emot Vadstena kulturstipendium. ?
– Det är väldigt roligt att så många uppskattar det jag och mina körer gör. Med tanke på att det finns så mycket kultur i Vadstena; konstnärer, musik, teater med mera så känns det extra ärofyllt, säger hon.?
För stipendiet på 25 000 kronor planerar hon en resa till Sydafrika i höst. Hon vill gå en kurs i afrikansk körsång, dans och trumspel där. Anna inspireras mycket av afrikansk körsång som körledare och har gjort flera tidigare resor till Afrika. Hon vill utveckla sig själv och sina körer - om det står stilla blir hon rastlös, säger hon. ?
– Jag vill att alla mina körer ska bli så bra som det bara går. Det kommer hela tiden nya kompisitörer, ny musik och nya inriktningar på kör och musik. Jag är intresserad av att hitta nytt - sådant som kanske inte spelats förut. Genom resor med mina körer träffar jag många människor och det gäller att vara öppen för möjligheter och samarbeten, för de kommer hela tiden, säger hon. ?
?
ANNA HAR MYCKET på gång. Närmast i tiden är ungdomskörsprojektet "Drömmar och hemligheter" ihop med regissören Anci Hjulström den 7 mars och Earth Hour i Vadstena klosterkyrka den 28 mars. Den 16 maj planerar hon en körfestival i Vadstena. ?
– Under körfestivalen får flera körer möjlighet att träffas. Det blir en festival med bland annat en irländsk manskör som jag träffat under en av mina resor. Det blir också flera andra körer och instrumentalgrupper som medverkar - totalt deltar cirka 250 personer. Om det går bra hoppas jag att det kommer att bli en återkommande grej, säger hon. ?
?
Du har varit körledare i många år. Märker du av något ökat intresse för körsång i och med tv-program som Körslaget och att körer som exempelvis Joyvoice växer och blir större i länet? ?– Jag kanske har haft en sån tur att det alltid kommit publik för jag märker ingen större skillnad. Men kanske har folk i allmänhet fått en annan bild av körsång nu. Det är ju jätteroligt och bra för kroppen då endorfiner och dopaminer frigörs. Så fort man sjunger i grupp blir det körsång, men sen finns det olika inriktningar och man kan vara med i en kör av olika anledningar. Vissa vill bara sjunga för att det är kul, men jag ser det jag gör som en konstform. Jag har studerat många år på olika musikhögskolor för att lära mig hantverket och jag provlyssnar alltid på alla som vill sjunga i mina mer avancerade körer. Jag anser att alla körformer är viktiga för har vi inte en bred bas så får vi ingen spets, säger hon.