Klik venligst
ÖSTGÖTATIDNINGEN BUSINESS 2020-3-30 KL. 11:34

Qbusiness satsar på företagande kvinnor

Av Carolina Fransson

ÖSTERGÖTLAND. Få kvinnor driver företag. I Östergötland drivs knappt en fjärdedel av alla små och medelstora företag av en kvinna och bland de större företagen är andelen ännu mindre. 80 procent av länets aktiebolag, handelsbolag och kommanditbolag saknar helt kvinnor i sina styrelser. Det visar en rapport som Almi Företagspartner beställt från UC 2019.

Qbusiness satsar på företagande kvinnor
Åsa Ekman. Foto: Niclas Kindahl

För att stärka kvinnliga företagare gör Almi Företagspartner Östergötland under 2020 en satsning på företagande kvinnor i samverkan med Östsvenska handelskammaren, 100-listan, Företagarna, Styrelseakademien Östsverige och Nyföretagarcentrum. Satsningen heter Qbusiness och består av flera aktiviteter under året, för att inspirera företagande kvinnor i regionen.

Till den första aktiviteten som var en nätverksträff med erfarenhetsutbyte, workshops och mingel i Linköping kom det cirka 80 företagande kvinnor från blandade branscher och i olika åldrar.
– Vi fick ett otroligt fint gensvar, säger Åsa Ekman på Almi.
Efter succén menar hon att det helt klart finns ett behov för företagande kvinnor att träffas.
– En viktig del i att förändra handlar om förebilder. Att visa på goda exempel för att veta att man inte är ensam. Att man kan inspireras av andra, vågar omsätta mer och fortsätta växa, fortsätter hon.

Under året planerar Almi för ett flertal olika typer av aktiviteter som vänder sig till företagande kvinnor. Det handlar om Tillväxtprogram, seminarier kring mångfald i styrelserummet och om att köpa företag.
–Några gör vi själva med de flesta gör vi i samarbete med andra organisationer så som Östsvenska handelskammaren, 100-listan, Styrelseakademien Östsverige och Nyföretagarcentrum”, avslutar hon.

Kvinnoledda företag i Östergötland
I Östergötland drivs 23 procent av alla företag av en kvinna. Det är något under Sverigesnittet, där motsvarande siffra är 26,8 procent, enligt en rapport från UC 2019. Bland kommunerna i Östergötland är Åtvidaberg den kommun med minst andel företag som drivs av kvinnor, cirka 16,5 procent, och Söderköping den kommun som har högst andel, cirka 23,5 procent. Rapporten visar också att de flesta kvinnoledda företag finns i verksamheter som omsätter upp till 700.000 kronor per år. När omsättningen passerat 3 miljoner blir företag som drivs av kvinnor kraftigt underrepresenterade. Service är den dominerande verksamheten bland företag ledda av kvinnor, enligt rapporten. Störst är hår- och skönhetsvård samt handel. Jämfört med 2012 har andelen inom handel minskat något medan fastighetsverksamhet samt företagande inom kultur och fritid ökat mellan åren 2012 till 2018.

PÅ STARTSIDAN JUST NU