Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
ÖSTGÖTATIDNINGEN BUSINESS 2022-12-20 KL. 18:59

Digital zonkarta förenklar för trädgårdsälskare

Av Thomas Edgren

Den anrika kartan över Sveriges odlingszoner har nu blivit digital. Det betyder att du bara med en knapptryckning eller genom att skriva in ditt postnummer kan se på kartan vilken odlingszon just din trädgård tillhör. Och då blir det ännu enklare att göra rätt växtval.

Digital zonkarta förenklar för trädgårdsälskare

Är du det minsta intresserad av trädgård och odling har du förmodligen stött på kartan över odlingszoner som Riksförbundet Svensk Trädgård tagit fram. Där visas de åtta olika odlingszoner som Sverige är uppdelat i. Zon 1 betecknar landets mildaste delar och zon 8 de kärvaste regionerna.

Zontalen anges sedan på trädgårdsväxter. Ju högre zontal som anges på en växt, desto härdigare anses den alltså vara, vilket är viktigt att ha koll på när du planerar din trädgård. Likaså om du ska välja växter till din utekruka eftersom du då bör välja något zontal över det du faktiskt befinner dig i.

Tidigare har den klassiska zonkartan funnits som en pdf på webben men nu har den blivit digital – och därmed sökbar och klickbar. Allt tack vare ett samarbete mellan Riksförbundet Svensk Trädgård och Blomsterlandet. Riksförbundet Svensk Trädgård står för zonindelningen medan Blomsterlandet möjliggjort den digitala utvecklingen.

- Vi är glada över samarbetet som gör att zonkartan nu är enklare att använda för såväl yngre som äldre trädgårdsentusiaster. Den digitala zonkartan är sökbar på adress och går att zooma in på en mer detaljerad nivå, vilket gör den mer användarvänligt, säger Inger Ekrem som är förbundsdirektör på Riksförbundet Svensk Trädgård.

- Vi drivs av att göra det enkelt för våra kunder att lyckas med sin trädgård. Att veta vilka växter som trivs på vilken plats är viktig information och tack vare den digitala zonkartan blir det nu lättare att välja rätt, säger Robert Kindstrand, marknadschef på Blomsterlandet.


FOTNOT
Om Zonkartan
Den digitala zonkartan finns på zonkartan.se och blomsterlandet.se/zonkarta.
Zonkartan upprättades ursprungligen för att hjälpa äppelodlare med härdighetsanvisningar. Läs mer om zonkartan på www.svensktradgard.se.

Om Riksförbundet Svensk Trädgård
Sveriges största trädgårdsorganisation med över 32 000 medlemmar och ca 150 lokala trädgårdsföreningar. En organisation som främjar kunskap om hållbar odling.PÅ STARTSIDAN JUST NU