Klik venligst
ÖSTERGÖTLAND 2020-4-29 KL. 09:43

Tuff situation för Folkets Hus och folkparker

Av Carolina Fransson

ÖSTERGÖTLAND. Konsekvenserna av coronapandemin har drabbat kultur- och mötessektorn. Folkets Hus och folkparker runt om i Sverige befarar att de går under om ekonomiskt stöd uteblir. Hällagården i Borensberg är en av de lokaler som ingår i Folkets Hus och folkparker. De har det tufft nu, men ser ändå hoppfullt på framtiden.

Tuff situation för Folkets Hus och folkparker
Hällagården i Borensberg. Foto: Carolina Fransson

Folkets Hus och Parker samlar 500 medlemsföreningar som bevittnar att intäktsbortfallet är mycket omfattande. Främst handlar det om uteblivna hyror på grund av inställda bokningar för möten och kulturarrangemang i de samlingslokaler som i många fall är en bärande del av medlemsföreningarnas verksamheter. Det statliga krispaketet till kultursektorn om 500 miljoner kronor som beslutats av riksdagen, täcker inte in dessa intäktsbortfall på långa vägar, skriver man i ett pressmeddelande.

Konkreta åtgärder behövs här och nu, av såväl landstingsregioner som kommuner för att stötta upp lokala Folkets Hus och folkparker, skriver man.
– Det finns ett enormt engagemang från allmänheten kring folketshus- och parkrörelsen, men utan ekonomiskt stöd och uppbackning från politikerna klarar våra medlemsföreningar sig inte. Den ekonomiska kris vi nu ser, är för stor för att vi ska kunna fortsätta många veckor till. Läget är akut”, säger Calle Nathanson, vd för Folkets Hus och Parker.

Ronny Hadarzon, ordförande för Hällagården folketshusföreningen i Borensberg, om hur de klarat krisen hittills:
– Allt är avbokat och just nu ser det lite knepigt ut. Vi har fått bidrag från kommunen till att renovera, så för oss kan det på kort sikt vara en fördel att det är stopp då vi kan fokusera på att renovera nu. Men vi saknar bidrag från Boverket innan vi kan komma i gång. Vi hoppas att vi får det nu och att regeringen släpper loss lite mera pengar, säger han.

Om krisen håller på under en längre tid medger han att det finns en oro. På Hällagården är det vanligtvis vara någon verksamhet varje kväll. Kommunen har Hällagården som en av de lokaler som benämns som allmän samlingslokal och Hällagården är den enda i Borensberg. Det arrangeras fester, bröllop, fikaträffar, yoga, gympa för äldre, pensionärsträffar, barnteater och verksamheter som hembygdsgården har här.
– Nu är det ingenting och det är klart att man är lite orolig. Det handlar ju också om hur länge det här håller på. Föreningar, som har verksamhet här, tror jag kommer tillbaka hit när det här är över. Sen är det några som bokat bröllop, men som skjutit upp dem, berättar han.

För att kunna kompensera den här sommarens förluster i intäkter skulle man behöva ännu mer bokningar nästa sommar, menar han.
– Vi försöker klara oss så länge vi kan, men vi måste nog ha en dialog med kommunen framöver - om det här fortsätter. Vi fick 175 000 kronor av Motala kommun för renoveringen, vilket var väldigt positivt. Jag tror att kommunen är positiva till att hjälpa oss om det behövs, säger han.

Folkets Hus och Parker
Folkets Hus och Parker är en folkrörelse med fler än 500 medlemsföreningar som driver Folkets Hus, folkparker, biografer och liknande lokala arrangörer i hela landet. Riksorganisationen Folkets Hus och Parker bildades år 2000 som ett resultat av en sammanslagning av Folkparkernas Centralorganisation (bildad 1905) och Folkets Husföreningarnas Riksorganisation (bildad 1932).

PÅ STARTSIDAN JUST NU

Nya priset: Årets potatisinspiratör
ÖSTERGÖTLAND 2020-6-4 KL. 15:05

Nya priset: Årets potatisinspiratör

"Förutom ära och berömmelse får vinnaren en lärorik och inspirerande resa"

ÖSTERGÖTLAND 2020-6-3 KL. 17:08
Agnes och Axel spelar och sjunger för äldre

Agnes och Axel spelar och sjunger för äldre

"Kan inte publiken komma till oss får vi komma till dem i stället"


ÖSTERGÖTLAND 2020-6-3 KL. 06:00
Vem ansvarar för vad?

Vem ansvarar för vad?

Regionen, kommunerna och Svenska kyrkan samarbetar kring bårplatserna


MJÖLBY 2020-6-2 KL. 12:00
Kommunen bygger 24 bårplatser – vid äldreboendet

Kommunen bygger 24 bårplatser – vid äldreboendet

"Vi påbörjar ombyggnationen efter semestern"


ÖSTERGÖTLAND 2020-6-1 KL. 10:29
Oro för museernas framtid

Oro för museernas framtid

"Kulturen får därför inte ställas mot andra tunga samhällsbärande sektorer"


Fler nyheter