Klik venligst
ÖSTERGÖTLAND 2021-8-18 KL. 13:10

Succé när bilbingon startade upp i Boxholm igen

Av Carolina Fransson

BOXHOLM. Efter ett långt uppehåll, på grund av pandemin och restriktionerna, är bilbingon återigen i gång i Boxholm. På premiären kom 269 bilar, vilket var långt över vad arrangörerna Boxholms IF hade räknat med.

Succé när bilbingon startade upp i Boxholm igen
259 bilar kom till första bilbingot efter uppehållet. Foto: Privat

Sedan 1994 har det anordnats bilbingo på Svartåvallen under sommarhalvåren. När traditionen återupptogs igen den 15 augusti, efter uppehållet sedan oktober 2019, hade föreningen hoppats på minst 170 bilar. Men det blev mycket mer än så.
– Vi hade det bästa resultatet på väldigt länge när det gäller antalet bilar. Vi får nog gå minst tio år bakåt i tiden för ett bättre resultat, så vi är jättenöjda. Många som var på plats kommenterade att de hade längtat efter det här, säger Lars-Ove Strand, som är ansvarig för bingon sedan många år tillbaka.

BOXHOLMS IF tog beslutet om att starta upp igen efter att bilbingon på andra orter, såsom Åtvidaberg och Fornåsa, återupptagits efter de lättade restriktionerna. Inför återuppstarten diskuterade man mycket hur man skulle kunna göra bingon så smittsäker som möjligt.
– Vi har uppmanat folk, via högtalare, att de ska hålla avstånd när de köper brickor, vid toaletterna med mera. Sen har vi handsprit på toaletterna och i försäljningshytterna, säger Lars-Ove Strand.
Han tillägger också att bilbingo i sig är en ganska coronasäker aktivitet då man sitter i sin bil och då det blir ett naturligt avstånd mellan bilarna för att bildörrar ska kunna öppnas.

INFÖR I ÅR har man skaffat nya högtalare. Man har också flyttat speakerhytten för utropare till andra sidan av planen så att ljudet riktas ner mot Svartån i stället för mot villasamhället som ligger 200 meter bort. Detta har man gjort för att reducera bullret från bingon.
– Bullret har varit ett hot mot bingon. Under alla de här åren har det varit ett klagomål om störande buller som gått till Miljökontoret i Mjölby och det ledde till att vi fått vidta vissa åtgärder i förebyggande syfte. Får vi ett klagomål till så får vi kanske lägga ner bingon. Vi fick inget klagomål efter första bingon i år, men det blåste väldigt mycket den dagen så ljudet som vi styr ner mot Svartån vände i luften så det hördes över villasamhället, men inte på samma vis som det gjort tidigare. Vi har pratat med en ljudexpert som säger att det nog säkert var vinden som förde med sig ljudet. Det blåste så mycket att det blåste rakt in i speakerhytten så vi fick stänga den då vinden gick in i mikrofonen, säger han.

BILBINGON ÄR VIKTIG för föreningen. Det är mycket tack vare den som man kunnat utveckla verksamheten och anläggningen. Under ett normalår omsätter bilbingon tre miljoner kronor.
– Uppehållet med bingon har inneburit en betydligt kärvare ekonomi för föreningen, men föreningen har sökt - och fått - omsättningsstöd för minskade intäkter, så det blev ingen förlust under 2020. Man har också fått sanera ekonomin genom att hålla igen på lite saker och höja lite avgifter för att spela fotboll till exempel, säger Lars-Ove Strand.
Han är extra glad över att det kom så många på premiären då det också är ett ekonomiskt risktagande med ett uppstartskostnad på 70 000 kronor för bingon. I den summan ligger vinster och inköp av material som behövs till bingospelet.
– Skulle det ha kommit 50 bilar hade vi gjort en smäll på 50 000-60 000 kronor, säger han.

VANLIGTVIS SPELAS DET bilbingo på Svartåvallen till och med andra söndagen i oktober. Det är också planen i år. Om vädret tillåter, det vill säga att det inte blir snö eller så kraftigt regn- och åskoväder att utropen inte hörs, kan det till och med bli spel till slutet av oktober.


Lars-Ove Strand, utropare och ansvarig för bilbingot. Foto: Privat



My Wennerqvist har ropat i många år och Axel Svärd gjorde debut som ropare i första bilbingot efter uppehållet. Foto: Privat


PÅ STARTSIDAN JUST NU