Klik venligst
ÖSTERGÖTLAND 2021-7-5 KL. 08:29

Stora skillnader i barns tillgång till fritidshus

Av Carolina Fransson

ÖSTERGÖTLAND. Ett av tre barn i Sverige har tillgång till fritidshus någonstans i landet, enligt en ny kartläggning från SCB. Med fritidshus menas att barnet själv, barnets föräldrar, eventuella andra vårdnadshavare, en partner som är sambo med barnets separerade förälder eller barnets mor- eller farföräldrar äger en sommarstuga, ett torp eller en annan typ av småhus där ingen är folkbokförd.

Stora skillnader i barns tillgång till fritidshus
Med fritidshus menas en sommarstuga, ett torp eller ett småhus där ingen är folkbokförd. Foto: Pixabay

Det är, enligt statistiken, vanligare att man har tillgång till fritidshus om man bor i den norra delen av landet. I 57 av landets 290 kommuner har minst hälften av alla barn tillgång till fritidshus. I Kiruna, Älvdalen, Vilhelmina och Arjeplog är andelen närmare 70 procent. Jämför man med Skånekommunerna Bjuv, Åstorp, Perstorp och Helsingborg är andelen barn som har fritidshus mellan 11 och 16 procent.

AV ÖSTGÖTAKOMMUNERNA är det flest barn i Linköping, 37,6 procent, som har tillgång till fritidshus. I Boxholm har 31,6 procent av barnen tillgång till fritidshus, i Vadstena, 35,4 procent, i Mjölby, 32,4 procent i Ödeshög, 25,1 procent och i Motala, 24,2 procent.

PÅ STARTSIDAN JUST NU