Klik venligst
ÖSTERGÖTLAND 2021-12-29 KL. 11:03

Snösäsongen igång på Ombergsliden

Av Mia Karlsvärd

OMBERG – Så här tidig säsong har vi inte haft på länge, säger Tommy Johansson, en av många entusiaster som varje år ser till att snön får fäste på Ombergsliden.

Snösäsongen igång på Ombergsliden
Pistmaskinet på Ombergsliden körs i skift. Mats Olsson har schaktat snön i Ombergsbacken sedan tonåren. Foto: Mia Karlsvärd.

Tommy Johansson kliver av scootern, han har precis inspekterat snöläget på toppen av backen. Han har sällskap av hela familjen, frun Maja Rahm och döttrarna Hedvig Rahm och Ellen Rahm.

– Det är fantastiskt roligt och vi är ett stort gäng från friluftsfrämjandet i Vadstena som hjälps åt att hålla backen igång år efter år, berättar Tommy.

Snön ligger vit i hela långa backen längs sluttningen på Omberg. Vi ser hur pistmaskinen schaktar snö för att skapa fin utförsåkning.
– Jag har åkt hit sedan jag var liten för att åka skidor och för att hjälpa till med backen. Nu är även våra barn engagerade i det ideella arbetet på Ombergsliden. Vi har människor som lägger ner så mycket tid på detta, dag som natt, säger Tommy och pekar på pistmaskinen som körs dygnet runt nu för att få fint före.

Pistmaskinen bromsar in och Mats Olsson öppnar dörren på passagerarsidan och frågar:
– Vill du åka med? Så klart tackar Östgötatidningen inte nej till en åktur i pistmaskinen.

Susar är fel ord, maskinen stånkar mer, strävar med kraft upp för den branta sluttningen.
– Jag har kört pistmaskin sedan jag var 16 år säger Mats och Östgötatidningens utsända känner sig extra trygg efter att räknat ut differensen på Mats ålder idag, 58 år minus 16.
Vi åker upp till toppen av backen. Mats kör pistmaskinen vant och schaktar på med stöd av en livslång erfarenhet av maskinen. När han vänder pistmaskinen mot Östgötaslätten och kör nerför är utsikten bedövande vacker.Ombergslidens backe öppnade ovanligt tidigt i år. Mer information om öppettider finns på hemsida: ombergsliden.se. Foto: Mia Karlsvärd.Hela familjen Johansson Rahm är engagerad i det ideella arbetet på Ombergsliden. Pappa Tommy Johansson och mamma Maja Rahm tillsammans med döttrarna Hedvig Rahm och Ellen Rahm. Foto: Mia Karlsvärd.


Fakta Ombergsliden:
Skidanläggningen drivs helt ideellt av Vadstena friluftsfrämjande och ligger på Ombergs östra sida, knappt 2 mil söder om Vadstena. Backen har två nedfarter, två liftar och en pulkabacke plus Big Jump. Högst upp i backen finns ett vinterkafé. På grund av restriktioner fikar gästerna utomhus. Värmestugan är stängd. Det går också att hyra utrustning. De erbjuder kurser för nybörjare och vana åkare både för alpinskidor och snowboard. Skidskolan tar emot barn från fem års ålder. För de yngsta finns skidlekis, åldrarna 3–4 år. Mer information finns på: ombergsliden.se

PÅ STARTSIDAN JUST NU