Klik venligst
ÖSTERGÖTLAND 2021-9-27 KL. 14:52

Regionfinalen av Skapa Dans i Mjölby bjuder på starka scennummer

Av Ksenia Emelianova

MJÖLBY. Lördagen den 25 september kunde man ta del av regiontävlingen för unga koreografer Skapa Dans både på plats på Mjölby Kulturscen och online via livestream.

Regionfinalen av Skapa Dans i Mjölby bjuder på starka scennummer
Alla tävlande på scen. Foto: Ksenia Emelianova

Evenemanget inleddes av kvällens konferencier, dansare och koreograf Liv Aira.
– Hela min resa som dansare började här, på dansgymnasiet i Östergötland. Därför är det extra spännande att få se alla fantastiska bidrag av unga dansare härifrån, säger hon.
Liv Aira berättade om tävlingens riktlinjer samt presenterade jurymedlemmar och de tävlande bidragen.

FÖRST UT PÅ SCEN var den Mjölbybaserade gruppen Limited med koreografin Unstoppable. Danskollektivet består av sex dansare (Tilde Tornström, Tilda Svårdell, Elin Nelly, Alma Petersson, Nadia Färdigh och Ida Hammarlund) som har skapat koreografin tillsammans på endast en och en halv vecka. I sitt stycke kombinerar de modern dans och streetdance.
– Vi har lärt oss att det krävs mer tid för att förbereda till en sådan tävling. Vi trodde att det skulle gå åt skogen, men det gick ju superbra. Vi var så synkade! Det kändes speciellt att uppträda på en stor scen inför publiken, helt annan grej än att dansa i lokalen. Vi ångrar inte en sekund av det här, säger Limited.
Under pausen fick publiken rösta på sin favorit och det var just Limited som tog hem publikens röst.

TÄVLINGENS MODIGASTE deltagare, nittonåriga Mikaela Samuelsson Johansson från Boxholm, uppträdde solo med bidraget ”Trust and show yourself” - en blandning av modern dans och showdans. I koreografin har hon utforskat känslomässig utveckling av karaktären.
– Just nu studerar jag till kock och går ingen dansutbildning. Men det är dans, teater och musik som jag vill jobba med. Jag brukar skapa koreografier själv för att berätta historier, spegla olika typer av känslor och förmedla olika budskap. Den här koreografin har jag förberett på två veckor. Jag har varit med i tävlingen fyra år i rad, varav tre av dem som soloartist. Jag deltar i Skapa Dans för att sprida budskap, allt annat ser jag som en bonus, berättar Mikaela.

BIDRAG NUMMER TRE ”Att släppa taget, att öppna dörrar” är en mix av jazz och modern dans skapad av Miriam Åberg. I det här dansnumret har Miriam fokuserat på temat sårbarhet, hur man vågar att vara sårbar och är rädd för det. Koreografin växte fram från ett solo och blev en trio till slut.

SAMTLIGA DANSARE, som är 19 till 21 år, går på Lunnevads folkhögskola i Linköping.
Tävlingens sista bidrag ”Vet att ni hör” framfördes i dansstilen street av trion Maniacs där alla deltagare är 14 år gamla. I vanliga fall dansar gruppen mycket tillsammans på fritiden på Folkuniversitetet och på dansstudion Strive i Linköping. I scennumret jobbar Maniacs med musiken, dansar med dess rytmer och även mot dem.
– Vi hade jättekul. Allt gick så fort på scen att vi glömde bort allt annat, hann inte tänka så mycket heller. Vi var synkade och hade bra connection. Idag blev det tydligt att vi kunde jobba tillsammans på ett bra sätt trots att vi hade bara två veckor på oss innan finalen.
Det är svårt att säga om vi vinner men vi får hoppas på det. Vi ställer upp i tävlingen eftersom vi vill börja någonstans, att vinna är inte lika viktigt, kommenterar Maniacs.

TROTS ATT MANIACS inte var så säkra på sin seger utsågs de till kvällens vinnare och fick plats i Riksfinalen i Hallunda i Stockholm. Juryns motivering lydde: ” Med ett precist och skarpt rörelsematerial, personligt och scennärvaro berörde ni oss! Vi följde med i er värld. Vi vet, att ni vet att vi har hört!”
– Maniacs är fantastiska dansare med stark energi som har skapat så skarpt och samtidigt så enkelt stycke. Ibland less is more. Man kan inte annat än fascineras av hur de lyckades springa rytmiskt så att det blev en del av dansen. Vi vill såklart uppmuntra även de andra tävlande och ge dem bra referenser, säger jurymedlemmarna Sandy Ceesay och Melinda Jacobsson.

ARRANGÖREN Jessica Rezko kände sig nöjd med dagen:
– Jag är så stolt över våra ungdomar och hur proffsiga de är, de lägger ner hela sin själ i arbetet. Det gör mig så glad att jag har fått lära känna dem under den här dagen. Stor eloge till dem och våra grymma tekniker.
Jessica ska följa med Maniacs till Riksfinalen.
– Jag jobbar som projektledare även där, för första gången. Jag har så mycket att göra, det är verkligen en stor apparat. Men det har inte varit helt enkelt att anordna Skapa Dans i Mjölby heller på grund av restriktionerna.


Trion Maniacs. Foto: Ksenia EmelianovaArrangören Jessica Rezko. Foto: Ksenia Emelianova


PÅ STARTSIDAN JUST NU