Klik venligst
ÖSTERGÖTLAND 2021-4-22 KL. 15:35

Ny förening vill föra Boxholms utveckling framåt

Av Carolina Fransson

BOXHOLM. IBEX tanke är en ny tankesmedja som bildats i Boxholm. Det är en oberoende tankesmedja för tankar, debatt och åsikter om Boxholms framtid och den består av personer som vill bidra med sitt engagemang för boxholmsbygdens utveckling. Östgötatidningen har pratat med tankesmedjans ordförande Jan Holmbom.

Ny förening vill föra Boxholms utveckling framåt
Intresset för att bosätta sig utanför storstäderna ökar, men det är inget självspelande piano att locka nya invånare till en kommun. Det krävs nya tankesätt och nya idéer, menar Jan Holmbom. Foto: Arkivbild

IBEX tanke är en ideell förening. IBEX, som betyder stenbock på engelska, syftar på Boxholm och dess tidigare namn Stenbocksholm. Utöver Jan Holmbom ingår Johan Carpholm, vd för Boxholms skogar, Elin Granath, verksamhetschef på Boxholms vårdcentral, Mats Lönngren, egenföretagare inom miljöteknik, Johanna Bring, sjuksköterska, Gunilla Carlsson, före detta riksdagsledamot och biståndsminister samt skogsentreprenören Herbert Hugoh i föreningen.
– Innan vi sjösatte det här projektet hade vi diskuterat till och från hur vi kan hjälpa till att föra vår bygd framåt. Intresset för att bosätta sig i mindre kommuner ökar. Tryggheten utanför storstäderna är en anledning till det ökade intresset för småkommuner. Pandemin har också påverkat. Förut ville man bo litet och centralt. Nu vill man bo större och ha rekreationsområden omkring sig. Det är positivt för Boxholm, där priserna på bostäder inte heller är så höga. Men detta är inget självspelande piano. Det behövs nya tankesätt och nya idéer för att få folk att upptäcka Boxholm. Vi sju ville gemensamt engagera oss för att föra utvecklingen framåt. Vi ville engagera oss politiskt, men inte partipolitiskt, så därför tänkte vi att en tankesmedja skulle vara ett bra verktyg, säger Jan Holmbom.

TANKEN MED tankesmedjan är att skapa ett antal mötesplatser där personer som bor och verkar i Boxholm kan träffas och diskutera. Föreningen har en webbplats, en facebooksida och en youtubekanal där man också kommer att lägga upp filmklipp med samtal med inflytelserika personer i kommunen.
– Vi har valt ut ett antal personer som vi pratar med om hur de ser på Boxholms framtid. Först ut är vår nya kommunstyrelseordförande Claes Sjöqvist. Vi tänker att det är bra att börja med ett samtal med den ledande politikerns syn på framtiden för det kan ge bra underlag till vidare samtal. Andra som vi kommer att prata med är kommundirektören Linda Hammarström, ett företagarpar och två personer från två generationer och som betytt mycket för bygden.

IBEX TANKE har som mål att verka brett inom områden som kan beröra alla som valt att bo, leva eller verka i Boxholms kommun. Jan säger att de vill vara med och skapa ett framtida Boxholm som är ännu lite bättre att bo, leva och verka i. Extra fokus kommer att läggas på områden som infrastruktur, tillväxt, kompetens och platsens attraktivitet.
– Alla Sveriges 290 kommuner kommer inte att vara vinnare i framtiden, men vi vill att Boxholm ska vara det. Vi engagerar oss för att vi älskar vår hembygd och för att det finns så mycket bra idéer här som behöver komma fram, säger Jan.

DE KOMMER ATT börja arrangera samtal i vår. I ett första skede kommer samtalen att ske på nätet, men så fort omständigheterna tillåter kommer tankesmedjan att arrangera seminarier och rundabordssamtal och andra arenor där människor kan mötas för att byta och bryta idéer. Arrangemang ska vara öppna för alla som vill bidra med sitt engagemang för hela boxholmsbygdens utveckling.

PÅ STARTSIDAN JUST NU

En kommun ska styras även i pandemitid – så har det gått med digitala utmaningar
MJÖLBY 2021-5-8 KL. 10:03

En kommun ska styras även i pandemitid – så har det gått med digitala utmaningar

Mjölby, Ödeshög och Boxholm är först ut i vår kommunkoll.

Stort stöd från Ödeshögshåll för HV71 efter degraderingen
ÖDESHÖG 2021-5-7 KL. 16:07

Stort stöd från Ödeshögshåll för HV71 efter degraderingen

"I Ödeshög är det ganska delat mellan HV och LHC".

Ödeshögsförfattaren om hur vvs blev litteratur och hur man skriver ihop med någon
ÖDESHÖG 2021-5-7 KL. 08:05

Ödeshögsförfattaren om hur vvs blev litteratur och hur man skriver ihop med någon

"Det är intressant att få reda lite mer på arbetsprocessen när folk skriver böcker, framför allt när man skriver ihop".

Rederiet får ekonomisk hjälp för ångbåten Boxholm II
ÖSTERGÖTLAND 2021-5-4 KL. 13:00

Rederiet får ekonomisk hjälp för ångbåten Boxholm II

"Det kan rädda en säsong till"

Mjölby rankas som bästa kommunen för fastighetsföretag
ÖSTERGÖTLAND 2021-5-4 KL. 08:00

Mjölby rankas som bästa kommunen för fastighetsföretag

Cecilia Burenby (S): "Viktigt för utvecklingen"

Fler nyheter