Klik venligst
ÖSTERGÖTLAND 2020-9-24 KL. 15:26

Mjölby tredje bäst rustat i länet för kriser

Av Carolina Fransson

ÖSTERGÖTLAND. Mjölby rankas som tredje högst i länet när det gäller förutsättningar att klara kriser bra. Det visar en rapport som analys- och teknikkonsultföretaget WSP gjort.

Mjölby tredje bäst rustat i länet för kriser
Mjölby har, enligt rapporten, en styrka i att vara en halvstor kommun som ligger nära en större stad som Linköping. Foto: Arkivbild

Rapporten heter "Regionernas kamp" och i den utvärderas Sveriges kommuner utifrån en mängd parametrar. Man tittar bland annat på ålder på befolkningen, skolelevernas meritvärde, inflyttning och näringslivets framtidsinriktning. Rapporten görs varje år och sedan tidigare har man sett att kommuner med en stor andel yngre invånare och med stor branschspridning i näringslivet klarar olika kriser bättre. Kommuner som har en stor tyngd inom en bransch inom näringslivet, till exempel handel och turism, har klarat coronakrisen sämre, visar årets rapport. Årets rapport visar att Mjölby hamnar på plats 72 av landets kommuner, Motala på 130, Boxholm på 192, Vadstena 219 och Ödeshög 233.

DE STÖRRE STÄDERNA Linköping och Norrköping placerar sig högst i länet i rankningen - på plats 39 respektive 52 bland landets kommuner. Andra större städer i landet placerar sig också högt upp i rankningen.
– Den stora slutsatsen vi drar i den här rapporten är att större städer är starka, säger Fredrik Bergström, ekonomie doktor och affärsområdeschef på WSP Advisory.
Mjölby hamnar tredje högst upp bland kommunerna i länet i rankningen.
– Mjölby gynnas säkert av att man ligger halvnära Linköping och att många bor i Mjölby och kan jobba i Linköping. Några mindre orter, som samtidigt inte är för små har också en styrka i att vara halvstora. Då finns det service, kommunal verksamhet och lite större företag som känner att det är en bra plats att vara på. Marken är inte jättedyr i Mjölby, det är nära E4:an och bra tillgänglighet till andra större kommuner, säger han.

ÖDESHÖG OCH VADSTENA ligger längre ner på rankningen. Boxholm lite högre.
– Som många andra landsbygdskommuner missgynnas de av att de ligger längre i från storstäderna. De har en svag befolkningsutveckling och en äldre befolkning med färre i arbetsför ålder. Det är svårare att få jobb i de här kommunerna om man kommer från ett annat land. I Ödeshög har man ganska höga inkomster, men inte så hög utbildning bland befolkningen i stort. I Vadstena har man fler högutbildade och en stark grundskola med högre meritvärden än Ödeshög, säger Fredrik Bergström.

Vad kan de kommuner som hamnar längre ner i rankningen göra för att komma högre upp?
– Det kan vara bra att lära av varandra. Om man tittar på Ödeshög till exempel så finns det småorter som har bättre befolkningsutveckling, till exempel Markaryd. Man kan titta lite på hur de gör. Ödeshög har ett trevligt läge och man skulle kunna bygga mera där. Skinnskatteberg är en mindre kommun där är lättare för personer från andra länder att få jobb. Den kommunen skulle Vadstena, Boxholm och Ödeshög kunna titta på och dra lärdomar av. I undersökningen kom det fram att Storfors har väldigt bra skolor och kanske kan man i Ödeshög ha ett utbyte med dem och se hur de lägger upp sin skola, föreslår han.
Boxholm har en hyfsad befolkningsutveckling, en bra skola, men en stor andel äldre befolkning, visar rapporten.
– Kanske kan de lära av Gnosjö och se hur de gör för att locka fler barnfamiljer till kommunen.



Här hamnar östgötakommunerna i rankningen:
Linköping: 39, Norrköping: 52, Mjölby: 72, Söderköping: 100, Motala:130, Kinda: 181, Ydre: 187, Boxholm: 192, Finspång: 208, Vadstena: 219, Ödeshög: 233, Åtvidaberg: 252, Valdemarsvik: 282

PÅ STARTSIDAN JUST NU