Klik venligst
ÖSTERGÖTLAND 2021-9-13 KL. 09:08

Kandiderade för småpartier och "bodde" hos Löfven – väntar ny valkupp för östgöten nu?

Av Anton Rimstedt

ÖSTERGÖTLAND. Känner du till östgöten som kandiderade för samtliga småpartier till riksdagsvalet 2018, startade partiet Blankt till EU-valet 2019 och som har varit folkbokförd hemma hos Stefan Löfven? Inte? Låt oss få presentera Marijn Janssen.

Kandiderade för småpartier och
Marijn Janssen. Foto: Privat.

Allians för Sverige. Basinkomstpartiet. Det nya partiet. Gula Partiet. Initiativet. Kosmopolitiska Partiet. LOTTOKRATIN. Raggarpartiet.

Vad har alla de partierna gemensamt förutom att de är små, relativt okända och ställde upp i riksdagsvalet 2018? Jo, att Marijn Janssen kandiderade för dem alla hösten 2018. Under alla partier som inte hade beställt en egen valsedel, anmält sina egna kandidater och sedan låst valsedeln till valet 2018 kunde man på Valmyndighetens hemsida läsa Marijn Janssens namn bland dem som samtyckt till kandidatur.

Östgöten, boendes i Kisa och uppvuxen i Björkfors i Kinda kommun, hade flera avsikter med sin "röstkupp 2018".

– Det var både för att protestera och för att visa på hur förvirrande det kan vara. Vårt valsystem har blivit mer och mer förvirrande. Mer komplicerat. Det är svårare än det nånsin har varit att delta i ett val. Förr behövde du inte samtycka till kandidatur till exempel och det blir mer och mer byråkrati. Och det är det inte alla som klarar av, säger den något mystiske och lågmälde Marijn Janssen när Östgötatidningen pratar med honom.

Hösten 2018 var dessutom varken första eller sista gången som Marijn Janssen skulle göra liknande "kupper". Den exakta anledningen till varför Kisa-bon gör sånt här är lite dunkel, men att visa på sårbarheter, och för den delen också svårigheter, i vårt digitala och byråkratiska samhälle är en avsikt. Om det sedan roar Marijn Janssen själv är en fråga som alltjämt saknar svar.

I valet till EU-parlamentet 2019 ville Marijn, tillsammans med några vänner, starta och ställa upp med ett parti de ville kalla för Blankt. Valmyndigheten avslog först Marijns anmälan.

– Man tyckte först att namnet var förvirrande. Det skulle ju vara lite av ett protestparti. Vi hade en logga som föreställde ett blankt papper. Det finns ju faktiskt inget som formellt heter att rösta blankt. Det kallas för en ogiltig röst om man lägger i en tom valsedel, säger Marijn Janssen.

Han överklagade Valmyndighetens beslut och fick rätt i Valprövningsnämnden.

– Vi fick dock inte delta förrän förtidsröstningen redan hade påbörjats.

Marijn Janssen är hemlighetsfull angående om han planerar något nytt inför nästa års val eller inte.

– Vi får se hur det blir.

Du är lite sugen ändå på att göra något liknande igen?

– Ja. Det beror lite på hur det ser ut i politiken. Jag tycker det ska finnas fler möjligheter att rösta blankt.

Marijn Janssen, som till vardags jobbar på toalettpapperfabrik i Kisa, har också hunnit med att vara folkbokförd hemma hos statsminister Stefan Löfven, på Sagerska palatset.

– Vi har i Sverige länge haft problem med bedrägerier och liknande. Dåvarande regeringspartier var väldigt mycket emot en lagföring mot folkbokföringsbrott. Men efter det där hände så var det helt plötsligt frid och fröjd och de var för den lagstiftning som de först var emot.

Din kupp förändrade lagstiftningen menar du?

– Jag tror att den delvis kan ha påverkat beslutsfattarna.

Men så du folkbokförde dig verkligen hos Stefan Löfven?

– Jag säger inte att jag gjorde det. Men jag var folkbokförd hos statsministern.

Anton Rimstedt











PÅ STARTSIDAN JUST NU