Klik venligst
ÖSTERGÖTLAND 2021-8-2 KL. 16:02

Irene har tonsatt sina egna och andras dikter

Av Carolina Fransson

ÖDESHÖG. En dokumentation av olika livshändelser. Så kallar Irene Baker "Sånger ur mitt liv", som är en samling tonsatta dikter som hon uppträder med i Heda kyrka på onsdag kväll. Dikterna speglar tankar om livet, döden, födelsen och kärleken.

Irene har tonsatt sina egna och andras dikter
Irene Baker. Foto: Greger Boström

Irene har tonsatt dikter från olika årtionden, och av svenska, franska och en isländsk poet. Det är
Louise Labé, Pierre de Ronsard, Jean de la Fontaine, Johannes Ùr Kötlum, Helga Henschen, Paul Verlaine och Åsa Melldahl. Hon har också tonsatt egna dikter.

IRENE ÄR VERKSAM som bluesmusiker med sin grupp Lone Star Blues. Hon bor i Stockholm, men har vänner i Östergötland och är ofta härnere. Det var under ett besök till rökstenen tidigare i somras som hon av en händelse gick på en högmässa och träffade en kantor i Ödeshögs församling. De pratade om hur roligt det var att musiken kommit i gång i kyrkorna igen efter coronakrisen och Irene tyckte att det skulle vara roligt att sjunga i Heda kyrka. Ett ledigt datum fanns i slutet av augusti, men ett avhopp gjorde att det blev tidigare.

IRENE HAR SJUNGIT mycket i Sofiakyrkan och Oscarskyrkan i Stockholm. Hon har sjungit i kyrkokörer i hela sitt liv. Men det har varit en helt annan musik än den hon nu ska framföra.
– Jag började göra egna låtar från 16 års ålder och just det här är en samling tonsättningar av mina egna och andras dikter. Sångerna handlar om livet, kontrasterna och att det gäller att leva här och nu. De handlar om kontakten med naturen, att acceptera våra skillnader och livsvärden som får oss att bli bra människor. Det är dikter från olika årtionden, men det är egentligen inte så stor skillnad på oss människor som lever nu och de som levde då. Vi föds, skaffar oss ett hyfsat liv med kärlek, reproduktion och sen dör vi. Människorna då hade också problem och kärleksproblem.
– Sångerna blir också en tillbakablick på livet. Jag är 65 år nu och livet har aldrig känts bättre. Jag är ute och spelar jättemycket nu med mitt band. Jag vill också spela mer i kyrkor. Jag älskar kyrkor - kyrkorummet är en plats för vila och eftertanke och det tycker jag är viktigt i dag.

I HEDA KYRKA uppträder hon med sång och piano. Dan Arvefjord, som är ledare för kören Sofia Gospel, kompositör och basist, spelar kontrabas. Han är flitigt anlitad i både klassiska sammanhang samt visor och rock.
– Det är roligt att ha med honom. Vi har spelat väldigt mycket på turnér runt om i världen - bland annat i Sankt Petersburg och i Ukraina. Han är också med i min bluesgrupp, berättar Irene.

PÅ STARTSIDAN JUST NU