Klik venligst
ÖSTERGÖTLAND 2021-10-15 KL. 19:20

Invasiva arter – parkslide i trädgården eller ditt husdjur i det vilda

Av Anton Rimstedt

ÖSTERGÖTLAND. En av många effekter av pandemin är att fler människor har köpt husdjur. På flera håll har oro uttryckts för hur alla pandemihusdjursägare kommer kunna hantera sina djur på sikt. En sak man definitivt inte ska göra är att släppa ut sitt husdjur i det vilda.

Invasiva arter – parkslide i trädgården eller ditt husdjur i det vilda
En sköldpadda i svensk natur kan ställa till stora problem. Genrebild. Foto: Pixabay.

Så kallade invasiva arter är inget att leka med, och fler lär de bli. Ett varmare klimat kan ge chansen åt arter som egentligen inte hör hemma i Sverige att etablera sig här. Överraskande arter som skapar större problem än vad man först kunde tro.

En art som länsstyrelsen i Östergötland listar som invasiv är den stora växten parkslide. Den vill du definitivt inte ha i din trädgård, men runtom i Östergötland ställer den till med problem i just bland annat trädgårdar.

Parkslide kan konkurrera ut andra växter på platser där den etablerarat sig och kan ibland bilda i princip rena monokulturer. Parkslide har även negativa effekter på ekosystemtjänster (exempelvis kan områden växa igen så man inte kan promenera där, trädgårdar kan inte odlas längre) och begränsar möjligheten till markanvändning. Detta enligt Naturvårdsverkets beskrivning av den invasiva arten.

Och faktum är att parkslide historiskt har koppling både till trädgården och till Östergötland. I Sverige noterades parkslide första gången förvildad 1909 i Östergötland. Arten introducerades i Sverige som en trädgårdsväxt, och har sedan spridit och etablerat sig framförallt i anslutning till trädgårdar och parker.

Men vad hade detta då att göra med husdjuren och hur de hanteras, undrar ni? Jo, invasiva arter som hot mot biologisk mångfald kan också kopplas till husdjur som släpps ut i det fria.

Utsläppta vattensköldpaddor simmar numera omkring i vattendrag i södra och mellersta Sverige.
Har du tur, eller otur, kan du få se sköldpadda i Östergötland. Naturvårdsverket har bestämt att den främmande invasiva arten ska utrotas. I SVT:s programserie ”I klimatets fotspår” ger sig Anders Lundin ut på sköldpaddsjakt ihop med fältarbetaren Inhwan Svensson.
– Det är folk som har släppt ut dem. Tröttnat på sina husdjur och trott att det skulle få ett bättre liv i såna här små sjöar. Men sköldpaddorna tar över, äter rent och tar död på sjöarna, säger Inhwan Svensson i programmet.
Det finns cirka 70-80 sjöar med sköldpaddor i i södra och mellersta Sverige.

Så släpp inte ut ditt husdjur i naturen, hur bra det än känns i stunden, blir väl kontentan av detta. Länsstyrelsen i Östergötland ägnar sig åt att omplacera vissa husdjur som de har omhändertagit. Just nu söker man nya hem åt två ”sociala och lätthanterliga kaniner”, Bruno och Svarten. På länsstyrelsens hemsida kan man anmäla intresse och sedan säljs kaninerna för en symbolisk summa.

Anton Rimstedt


PÅ STARTSIDAN JUST NU