Klik venligst
ÖSTERGÖTLAND 2020-3-18 KL. 14:27

Hon kör lastbil för Barncancerfonden

Av Lotta Hofström

MOTOR. Under mars månad samlar lastbilschaufförer in pengar till Barncancerfonden – genom att avsätta en krona för varje körd mil. ”Det värmer verkligen att det finns så många godhjärtade människor”, säger lastbilschauffören Lisa Michel om sina kollegor i branschen.

Hon kör lastbil för Barncancerfonden
"Det värmer verkligen att det finns så många godhjärtade människor", säger lastbilschauffören Lisa Michel om sina kollegor i branschen. Foto: Carolina Fransson

Vi träffar den skånska lastbilschauffören Lisa Michel när hon har paus i Mjölby, under en körning söderut.
– Jag är i skrivande stund uppe i 360 mil och hoppas såklart på mycket mer, men då jag inte kör längre sträckor ofta har jag valt att lägga 2 kronor milen, säger hon.

EN ANNAN som kör för Barncancerfonden är lastbilschauffören Johannes Framstad, som också ofta passerar Östergötland.
– Barn ska få leva. Barn ska få vara barn och få växa upp, säger han.
Johannes Framstad räknar med att få ihop över 800 kronor under mars.
– Jag snittar 280-300 mil i veckan beroende på hur mycket jag kan sträckköra. Man hinner en 70 mil om dagen om man ligger på utan att vänta, losss och lasta, säger han.
Lastbilschaufförer som kör genom landet stannar ofta och gärna i Mjölby, och hans bästa stopp i Östergötland är:
– Mjölbypotatisen, säger han och skrattar.

DET var lastbilschauffören Christer Thynell som drog igång insamlingen till Barncancerfonden genom att bilda en Facebook-grupp.
– Då var vi en fem-sex chaufförer från Småland och Skåne och nu är vi i runda slängar 180 som kör. Varför är självklart. De flesta av oss är småbarnsföräldrar. Och, jag kan inte prata för alla, men jag ser det som en investering för framtiden om det, gud förbjude, skulle hända våra ungar något, säger han.

HAN berättar att Barncancerfonden har mottagit initiativet med öppna armar, och att han önskat att de insamlade pengarna ska gå både till forskning och till att skapa glädjande aktiviteter för barn som har drabbats av cancer.
Till en början var det tänkt att insamlingen bara skulle gälla lastbilschaufförer men nu har också andra förare hakat på.
– Sedan är det så roligt att se så många olika chaufförer vara med. Det är ju allt från fjärrbil, timmerbil, bärgare, ambulanser. Så vi har ju verkligen lyckats, säger Lisa Michel.

Lisa Michel är en av drygt 200 lastbilschaufförer som skänker en krona milen under mars månad till Barncancerfonden. Här med sin fyrfota vän Ice. Foto: Carolina Fransson


Under mars månad skänker ett antal lastbilschaufförer, som Lisa Michel, en krona milen till Barncancerfonden. Foto: Carolina Fransson


PÅ STARTSIDAN JUST NU

Fortsatt skräpigt på återvinningsstationerna
MJÖLBY 2020-4-9 KL. 15:00

Fortsatt skräpigt på återvinningsstationerna

"Det är så klart att man blir upprörd"

MJÖLBY 2020-4-9 KL. 14:00
Den coronavänliga golfen drar igång

Den coronavänliga golfen drar igång

"Vi väljer att se ljuspunkterna och hitta lösningar"


MJÖLBY 2020-4-8 KL. 14:54
Ann smyckar skogen med konst

Ann smyckar skogen med konst

"Det är lätt att man glömmer bort det som är i ens omgivning"


VADSTENA 2020-4-8 KL. 08:00
Chokladkonstnären skapar unikt påskgodis

Chokladkonstnären skapar unikt påskgodis

Kunderna kan säga: ”Det är för fint för att ätas!"


Fler nyheter