Klik venligst
ÖSTERGÖTLAND 2021-9-13 KL. 10:34

Här är patientgruppen som nu erbjuds en extra dos vaccin mot Covid-19

Av Carolina Fransson

ÖSTERGÖTLAND. Personer med nedsatt immunförsvar, orsakat av sjukdom eller behandling, kommer nu att erbjudas en tredje dos vaccin mot Covid-19. Under måndagen skickade Region Östergötland ut erbjudande om bokning till digitala brevlådor, och med vanlig post om några dagar.

Här är patientgruppen som nu erbjuds en extra dos vaccin mot Covid-19
Folkhälsomyndigheten rekommenderar en tredje dos vaccin mot Covid-19 för denna patientgrupp. Foto: Pixabay

Personer med nedsatt immunförsvar riskerar att bli allvarligt och långvarigt sjuka i covid-19. De kan också ha svårt att få en fullgod skyddande effekt av två doser vaccin, jämfört med personer som har ett normalt fungerande immunförsvar. Det är därför extra angeläget att de vaccineras och med en tredje dos, skriver Region Östergötland i ett pressmeddelande.

FOLKHÄLSOMYNDIGHETEN REKOMMENDERAR en tredje dos vaccin för denna patientgrupp. Det kan handla om personer som genomgått organ- eller stamcellstransplantation, eller behandlas för olika typer av cancer- och njursjukdomar. Erbjudandet går ut till dem som är 18 år och äldre.

– Det här gäller personer där vi vet att immunsvaret på vaccination är, eller kan vara, nedsatt. De som nu kontaktas har av läkare bedömts vara i behov av ytterligare vaccin, säger Martin Magnusson, medicinsk rådgivare och biträdande vaccinationssamordnare, i pressmeddelandet.

PÅ STARTSIDAN JUST NU