Klik venligst
ÖSTERGÖTLAND 2020-7-29 KL. 08:00

Guide: Så plåstrar du om såren

Av Lotta Hofström

Din kropp sätter automatiskt igång att reparera skadan när du får ett sår. Ett litet sår läker fortare, medan ett större sår tar längre tid eftersom kroppen ska hinna bilda ny vävnad. Att ta hand om såret på rätt sätt under läkningsprocessen är viktigt för att undvika allvarliga infektioner.

Guide: Så plåstrar du om såren
Vet du hur såren ska plåstras om? Foto: PixabayEnklare sår
Skavsår
Skydda utsatta ställen med skavsårsplåster för att förebygga och behandla skavsår. Låt plåstret sitta tills det lossnar av sig själv. Gör rent och torka skavsåret noga. Stick inte hål på blåsan eftersom det då lätt kan uppstå infektioner.

Skrubbsår
Tvätta såret med vatten eller klorhexidinlösning om du inte har tillgång till vatten. Om skrubbsåret är ytligt, torrt och fint efter rengöringen, räcker ett plåster som skydd. På ett skrubbsår som är djupt och gör ont är det bäst att sätta på ett snabbförband eller vanligt förband: lägg en kompress över såret och fäst den med gasbinda och/eller sårtejp.

Mindre skärsår
Spola och tvätta först rent såret och tryck ihop kanterna. Håll det skadade stället högt och tryck med hjälp av en ren kompress eller bomullstuss, tills blödningen avtar. Dra ihop sårkanterna genom att fästa ett plåster på ena sidan av såret och sedan sträcka det över såret. Ibland kan man dra ihop sårkanterna med en bit kirurgtejp. Låt plåstret/tejpen sitta några dagar, så att sårglipan hinner läka.

Allvarligare sår
Djupa skärsår
Om såret är djupt, framförallt när det sitter på händerna, ska du alltid söka sjukvård. Ett djupt skärsår skall sys inom 6 timmar. Det är extra viktigt om man skurit sig nära en led eller en sena och det gör mycket ont eller är svårt att röra lederna.

Större sår
Större och/eller mycket smutsiga sårskador, bitsår eller brännskador ska behandlas på sjukhus. Tvätta inte själv utan lägg bara en eller flera kompresser över såret och fäst dem med kirurgtejp eller textiltejp. Behöver du fästa ytterligare lindar du gasbinda över kompressen.

Stora blödande sår
En sprutande eller pulserande blödning tyder på skada i en större pulsåder. Ligg ner och håll den skadade kroppsdelen högt. Stoppa blödningen med ett tryckförband över såret eller bomull som hårdrullats i en kompress. Linda elastisk gasbinda runt tryckförbandet, men inte för hårt. Fäst med sårtejp eller clips. Om det fortsätter att blöda, tryck med handen över förbandet. Det är viktigt att få stopp på blödningen och att snabbt komma iväg till vårdcentral eller sjukhus.
Ring 112 för hjälp.

Källa: Apoteksgruppen
Att ta hand om såret på rätt sätt under läkningsprocessen är viktigt för att undvika allvarliga infektioner. Foto: Pixabay


Bra att ha hemma

Klorhexidinlösning
Sårtvätt
Alsolsprit
Plåster
Snabbläkande plåster
Skavsårsplåster
Bomull
Kompress
Gasbinda
Sårtejp
Kirurgtejp
Pincett
Xylocain-salva
Källa: Apoteksgruppen

PÅ STARTSIDAN JUST NU