Klik venligst
ÖSTERGÖTLAND 2021-7-14 KL. 15:52

Glamping - ett lyxigare sätt att campa

Av Carolina Fransson

BORENSBERG. Glamping – som är en sammanslagning av orden glamuorös camping – blev stort under 2020 på grund av att vi tvingades semestra mera hemma under coronapandemin. På webbplatsen glampify.se kan man hitta 77 glampingställen över hela landet. Några östgötska platser finns med.

Glamping - ett lyxigare sätt att campa
I Borensberg kan man glampa för andra sommaren nu. Foto: Carolina Fransson

Vid Glasbrukets vandrarhem i Borensberg finns ett lyxigare tält som man kan boka och övernatta i. Det är Henrik Forsback, som driver företaget Go Glamping Sweden, som äger tältet och det städas och sköts av STF Borensberg/Göta kanal- Glasbruket som drivs av Helen Hulterström och hennes dotter. Helen visar tältet som innehåller bekvämligheter som en riktig dubbelsäng, två enkelsängar och kylskåp. Tältet är 20,7 kvadratmeter stort och rektangulärt. Här kan man sova från april till september. Sen börjar det bli lite för kallt för det.
– Den stora skillnaden mellan glamping och vanlig camping är att glamping är mer bekvämt och det städas och sköts som ett hotellrum, säger Henrik.
Tältet sattes upp förra sommaren och många vill sova här. Det är mestadels par i 20-50-årsåldern som bokar det. Helene berättar att många som bokar nätter på vandrarhemmet är nyfikna på tältet och några har sedan bokat det som överraskningspresenter till sina barn.

HENRIK HAR i grund och botten ett eventföretag, men då Covid-19 satte stopp för mycket av hans verksamhet förra året fick han tänka om och då föddes idén till detta. Företaget har också två glampingtält, som är lika stora som det i Borensberg men som är runda i formen, vid Bergs slussar i Linköping.

NÅGRA EXEMPEL på andra ställen där man kan glampa i Östergötland är Urnatur i Holavedsskogarna utanför Ödeshög och Hotell Sommarhagen i Boxholm.


Att glampa är att campa lite lyxigare - som till exempel att sova i riktiga sängar. Foto: Carolina FranssonGlampinglivet innehåller bekvämligheter - det kan till exempel vara kylskåp. Foto: Carolina Fransson


PÅ STARTSIDAN JUST NU

Optimistisk piratordförande trots tuffa åren: ”Gäller att bygga försiktigt”
MOTALA 2021-9-24 KL. 07:40

Optimistisk piratordförande trots tuffa åren: ”Gäller att bygga försiktigt”

"Vi har inte haft nog med intäkter under 2021 i förhållande till de kostnader som vi har".

Framtidens lantbruk i en cirkulär värld – så blev Fogdegården årets företagare
MJÖLBY 2021-9-16 KL. 07:36

Framtidens lantbruk i en cirkulär värld – så blev Fogdegården årets företagare

"Det gäller att man aldrig känner sig färdig. Man måste ständigt hitta nya vägar och ibland också ändra riktning".

Känslor, meditativt skapande och elefanter på Ullevi gård i september
VADSTENA 2021-9-16 KL. 07:32

Känslor, meditativt skapande och elefanter på Ullevi gård i september

Den vanligtvis Stockholmsbaserade duon ställer ut möbler och tavlor.

Fler nyheter