ÖSTERGÖTLAND 2020-12-20 KL. 10:00

Glada gäng i Västra Harg

Av Per Carlsson

VÄSTRA HARG. – Det finns en Västra Harg-anda som är svår att beskriva. Omsorg, samarbete, engagemang kanske, säger Maria Larsson, ursprungligen från Malmberget, Norrbotten.

Glada gäng i Västra Harg
Staffan Nordlund, Maria Larsson och Ingrid Martini på promenad i Västra Hargs lövskogar, vid en av de nyanlagda sjöarna. Foto: Åke Karlsson

Maria Larsson bor i Västra Harg sedan 23 år. Hon och maken letade hus på landet och fann det här. Nu är hon egenföretagare i konsultbranschen och engagerad i byns stora tillgång: naturreservatet.
– Jag är länken mellan föreningarna i Västra Harg och det världsomspännande forskningsprojektet Envision. Det handlar om hur naturreservat i bebodda områden kan skyddas och utvecklas biologiskt – och samtidigt användas.

ENVISION FORSKAR kring naturreservat på platser som Alaska. Kanske något större än en förvisso vacker lövskogsdal nära Mjölby. Men Västra Hargs lövskogar är unika i sammanhanget, i och med deras placering, egentligen mitt i byn, med tre nyligen anlagda småsjöar, till nytta för ett rikare fågelliv.
– Här var nästan köbildning i somras, berättar Staffan Nordlund, före detta handlare i Västra Harg under 19 år, som nu driver snickeri i Sya och bor i det torp i Västra Harg som hans föräldrar en gång köpte.

INGRID MARTINI, lärare i Mjölby och ordförande i byalaget, bybo sedan 18 år, håller med:
– Reservatet har alltid varit populärt men i Coronatider har det ökat otroligt. Och folk är varsamma, på sin höjd har man kunnat hitta ett bortkastat kolapapper.
De stora ekarna pryds av många fågelholkar, signerade av kändisar, som skådespelarna Johannes Brost och Allan Svensson, stå-upparen Lennie Norman och tre biskopar, alla med förnamnet Martin: Lönnebo, Lind och Modéus. Allt kallas ”Holk of Fame”.

STAFFAN NORDLUNDS moster drev den fortfarande verksamma lanthandeln i Västra Harg, Önnebo lanthandel. Han tog över den men numera drivs den av Tord Carlsson, som inte bara kör hem varor till alla som vill, utan fungerar som en allmän hjälpreda, till och med som datorsupport om det kniper.
– Hemkörning gjorde vi redan för 30 år sedan, säger Staffan. Och jag kommer också ihåg att jag fick fixa lite allt möjligt hemma hos folk. Jag klippte hår, bytte lampor och hjälpte till med ögondroppar – på uppdrag av vårdcentralen!
– Handlaren är en spindel i nätet, säger Anette Ottosson, pensionär bosatt en mil söder om byn – men det är fortfarande Västra Harg. Byn är långsträckt och stor till ytan, cirka tre mil lång.
– Pappa var härifrån och jag kom hit för nära 40 år sedan, säger Anette som är verksam i byalaget och sekreterare i älgskötselområdet.
– Byalaget bildades 2001. Det var faktiskt dåvarande landshövdingen Björn Eriksson och kommunen som uppmanade oss att bilda det, berättar Staffan.
– Jag tror att Västra Harg är en förebild för Mjölby kommun, med sammanhållningen och samarbetet kors och tvärs mellan alla intressenter och föreningar, menar Maria Larsson.

VÄSTRA HARGS SKOLA har ett femtiotal elever.
– Den ska få leva, det har vi i princip blivit lovade, säger Hanna Tolke, småbarnsmamma och nyvald ordförande i Västra Hargs IF, bildad 1933.
Hanna är född och uppväxt i byn, och återflyttad sedan sju år, till föräldrahemmet.
– Men det behöver flytta in fler om skolan ska leva vidare på lång sikt, säger Maria Larsson.

NACKDELARNA MED Västra Harg är de två vanliga: bristen på tomtmark och kommunikationer.
– Västra Harg är eftertraktat, det är nära till stan. Lediga hus blir sålda direkt och priserna har stigit. Att vi inte har någon buss hit längre är riktigt illa, säger Staffan Nordlund.

VARJE ÅR UTSES ”Årets Västra Hargare”. En nyinflyttad familj tog hem den utmärkelsen senast.
– Den fick de för att de genast engagerade sig byns liv, säger Ingrid Martini. Det är Västra Hargs-andan.


Glada Hargsbor: Anette Ottosson, Staffan Nordlund, Maria Larsson, Ingrid Martini, Mira Tolke och Hanna Tolke. Foto: Åke KarlssonHär repeteras årets Luciaevenemang i kyrkan, avsett att visas digitalt. Foto: Åke Karlsson


Västra Harg
• Västra Harg ligger lite mer än en mil sydost om centralorten Mjölby.
• I socknen bor cirka 539 personer.
• Här finns hembygdsförening, idrottsförening, byalag, lanthandel, en kyrka, invigd 1815 i sitt nuvarande skick men med anor från 1200-talet.
• Skolan har just nu 52 elever och ligger i naturreservatet Västra Hargs lövskogar.
• Naturreservatet är byns turistattraktion.
• Västra Hargs IF bildades 1933 och har tre anläggningar: klubbhuset Kulladal med elljusspår, festplatsen Ekliden och fotbollsplanen Ekvallen.

PÅ STARTSIDAN JUST NU

ÖSTERGÖTLAND 2021-1-21 KL. 16:24

"Jag har träffat större original än jag själv"

Bo berättar västra Östergötlands historia i bok som han skrivit på i 23 år

Hans har tecknat alla hamnarna runt Vättern
ÖSTERGÖTLAND 2021-1-21 KL. 08:45

Hans har tecknat alla hamnarna runt Vättern

"Alla har sina egna karaktärer"

Återvinningscentraler tar åter emot återbruk
ÖSTERGÖTLAND 2021-1-21 KL. 08:38

Återvinningscentraler tar åter emot återbruk

"Det ska starta upp inom kort"

Sju av tio saknar att kramas
ÖSTERGÖTLAND 2021-1-21 KL. 08:28

Sju av tio saknar att kramas

Kvinnor saknar det mer än män

När uteidrotten också står still: ”Illa ute om ungdomar sitter hemma”
MOTALA 2021-1-20 KL. 20:51

När uteidrotten också står still: ”Illa ute om ungdomar sitter hemma”

IFK Motalas klubbchef Pär Beckne är frustrerad över situationen.

Fler nyheter