Klik venligst
ÖSTERGÖTLAND 2021-7-15 KL. 15:55

Folkets park har blivit en skulpturpark som lockar stora som små

Av Carolina Fransson

VADSTENA. På slätten, strax innan man kommer till Vadstena, ligger Vadstena Skulpturpark. Här finns tolv olika skulpturer som knyter an till parkens historia. Genom skulpturerna har parken levt upp igen. Hit kan man komma och titta på skulpturerna, boka guidade vandringar och visningar av dem, ta en picknick i det gröna gräset eller se underhållning från scenen.

Folkets park har blivit en skulpturpark som lockar stora som små
Konstverket Blå flicka av Maria Segersäll. Foto: Nada Tendzeric

Skulpturparken är en grön pärla som ligger mitt i slättlandskapet och som erbjuder en magisk upplevelse av konst. Här kan man träffa alltifrån marskatter till flygödlor, aliens och stora möss. Skulpturerna är gjorda av östgötska konstnärer och utifrån dessa teman: möten, traditioner, folk- och folkparkshistoria.

PARKEN ÄR öppen på vardagar mellan klockan 10 och 16. På helgerna kan man boka skulpturvandringar eller guidade turer genom parken. Nada Tendzeric, som tillsammans med Ida Olai, är projektledare för ArtCamp som projektet med skulpturparken heter berättar att två ungdomar jobbar som park/sommarvärdar och de tar emot besökarna och visar runt i parken. Man kan också boka professionella guider - enskilt eller i grupp - som pratar om de olika skulpturerna.
– Det här är ett suveränt utflyktsmål. Parken är inhängnad och trygg för barn att vara i, säger Nada.

SEDAN CORONARESTRIKTIONERNA lättades går det att titta på teater i parken och på sikt kommer det också att bli musikevenemang och dans här. Intresset för att besöka parken hittills i år har varit stort, enligt Nada. I våras var parken med i ett inslag i SVT:s Landet Runt och många som hör av sig till Nada säger att de hört talas om parken genom det inslaget.
– Vi är överlyckliga över att vi har fått en sån bra respons - att så många vill komma hit. Det är folk i parken varje dag och det är många som hör av sig och vill boka guidade turer. Det var folk i parken tidigare också, men nu är det fler. Många besökare kommer från Vadstena, men det är också många som kommer från andra städer. Vadstena är ju en turiststad och det är många turister som besöker parken när de är här. Parken är verkligen till för alla och både vuxna och barn fascineras av skulpturerna. Många barn tycker särskilt mycket om katterna. Man ser katterna från vägen, säger Nada.


Konstverket Kurtiserande Marskatter av Tjåsa Gusfors. Foto: Nada TendzericKonstverket Är festen slut nu? av Richard Damm. Foto: Nada Tendzeric


PÅ STARTSIDAN JUST NU

Optimistisk piratordförande trots tuffa åren: ”Gäller att bygga försiktigt”
MOTALA 2021-9-24 KL. 07:40

Optimistisk piratordförande trots tuffa åren: ”Gäller att bygga försiktigt”

"Vi har inte haft nog med intäkter under 2021 i förhållande till de kostnader som vi har".

Framtidens lantbruk i en cirkulär värld – så blev Fogdegården årets företagare
MJÖLBY 2021-9-16 KL. 07:36

Framtidens lantbruk i en cirkulär värld – så blev Fogdegården årets företagare

"Det gäller att man aldrig känner sig färdig. Man måste ständigt hitta nya vägar och ibland också ändra riktning".

Känslor, meditativt skapande och elefanter på Ullevi gård i september
VADSTENA 2021-9-16 KL. 07:32

Känslor, meditativt skapande och elefanter på Ullevi gård i september

Den vanligtvis Stockholmsbaserade duon ställer ut möbler och tavlor.

Fler nyheter