Klik venligst
ÖSTERGÖTLAND 2022-1-14 KL. 08:36

Det våras för vuxenutbildning: ”Fångar upp många elever från Mjölby, Ödeshög och Boxholm”

Av Anton Rimstedt

MJÖLBY/BOXHOLM/ÖDESHÖG. Nytt år, ny termin. Att läsa in kurser så man blir behörig till drömutbildningen, eller att skola om sig och påbörja en ny karriär. Anledningarna kan vara många att söka sig till en vuxenutbildning, och Mjölby kommun tillhandahåller möjligheter också för kommuninvånare i Boxholm och Ödeshög.

Det våras för vuxenutbildning: ”Fångar upp många elever från Mjölby, Ödeshög och Boxholm”
Foto: Pixabay.

I pandemitider av en osäker arbetsmarknad är det många som väljer att återvända till skolbänken. Många tänker då kanske på studier vid universitet eller högskola, men alternativen är betydligt fler.
– Det passerade ungefär 1200 huvuden genom Mjölbys vuxenutbildning under år 2020. Ungefär 500 av dem fanns här i våra lokaler, resten var på distans eller i andra kommuner, säger Johan Eriksson, som är rektor för vuxenutbildningen i Mjölby kommun.
– Vi har en SFI-verksamhet på plats här som har ungefär 200 elever igång, fortsätter Johan Eriksson.
Vuxenutbildningen i Mjölby erbjuder kurser och utbildningar på olika nivåer. Det finns kurser på grundläggande nivå, gymnasial nivå och SFI. Utöver det finns även yrkesutbildningar, uppdragsutbildningar och särvux.

De som gick grundläggande gymnasiala kurser förra året var ett 100-tal ungefär.
– Sedan har vi yrkesutbildningar här i Mjölby, bland annat i vård, barnomsorg, snickeri, kock och guldsmed.

De mindre grannkommunerna är anslutna till Mjölbys vuxenutbildning på ett eller annat sätt och får också glädje av det som erbjuds i Mjölby.
– Vi fångar upp väldigt många elever från Ödeshög och Boxholm, de har ingen egen sån här verksamhet utan köper tjänster av grannkommunerna helt enkelt.

– Vuxenutbildningen överlag är väldigt regional. Vi samarbetar mycket bland annat för att kunna erbjuda ett bra utbud av olika yrkesutbildningar, fortsätter Johan Eriksson.

Men hur ser det då ut på vuxenutbildningarna? När får de flest ansökningar? Hur speglar det övriga samhället med konjunkturer och pandemier och andra upp- och nedgångar?

– Vuxenutbildningar följer någon form av omvänd konjunktur, är det bra läge på arbetsmarknaden så går andelen på vuxenutbildningen ner och är arbetsmarknaden dålig så går ansökningarna till oss upp. Just nu är väl arbetsmarknaden i vår region ganska så stabil och sysselsättningen är förhållandevis hög, säger Johan Eriksson.

Det är viktigt också för vuxenutbildningen att vara relevant på den geografiska plats den verkar på. Lokalt näringsliv ska känna att utbildningarna ger relevant arbetskraft och de som söker sig till vuxenutbildning gör det ju oftast med målet att så snabbt som möjligt komma ut i arbete.
– Vi försöker också anpassa utbudet efter den lokala arbetsmarknad som finns där vi verkar. Här handlar det till exempel om att möta upp behov som exempelvis Toyota eller Väderstad har kring kanske svetsning och såna saker. Vi ska få samarbetet att funka med det lokala näringslivet, säger Johan Eriksson och lägger till:
– Vad har vi för behov av arbetskraft i den här här regionen? Vi ska försöka svara på det och sedan möta upp det behovet.

Anton Rimstedt

PÅ STARTSIDAN JUST NU