ÖSTERGÖTLAND 2020-12-17 KL. 10:00

De sjunger utanför fönster i Vadstena i jul

Av Carolina Fransson

VADSTENA. Sitter du bänkad framför tv:n klockan 15.00 den 24 december? Då har du säkert sett scenen i Kalle Ankas julafton när Musse Pigg, Pluto, Piff och Puff tittar ut genom fönstret och Kalle Anka, Långben och Mimmi står utanför och sjunger. Salome Paping och hennes familj kommer också att sjunga utanför fönster på julafton och dagen innan för att sprida julglädje i Vadstena. Det blir acapella och cirka två julsånger vid varje fönster.

De sjunger utanför fönster i Vadstena i jul
Familjen Paping sjunger för Vadstenaborna - utomhus. Foto: Privat

Familjen Paping, som består av Salome hennes syskon Rahel och Noemi och deras mamma Beatrice och pappa Gerhard sjunger mycket tillsammans. Beatrice är organist i Vadstena och Gerhard kyrkoherde i Folkungabygdens pastorat och deras döttrar är med och sjunger och hjälper till mycket i kyrkan. Salome har också deltagit i Livekarusellen tidigare i år. Denna jul blir lite annorlunda. Normalt sett brukar Beatrice och Gerhard arbeta över julen, men rådande restriktioner och förbud mot större sammankomster har inneburit mer ledighet. Då fick familjen en idé om att sjunga julsånger utanför fönster i jul.
– Mamma kom hem en dag och sa att hon hade pratat med en som arbetar inom kyrkan i en annan del av landet och som hade gjort något liknande. Det hade blivit väldigt uppskattat. Vi tyckte att det kunde vara en bra idé att göra det i Vadstena. Vår familj, som kan sjunga, kan ju passa på att sprida julstämning i dessa tider. Jag tror att det kan göra ganska mycket, speciellt för dem som är ensamma, säger Salome.

PÅ SOCIALA MEDIER har de meddelat att de går runt och sjunger. Där har de också uppmanat Vadstenabor att höra av sig om de vill att de sjunger utanför fönstreteller som överraskning utanför någon annans fönster. Intresset har varit stort.
– Vi kommer att gå till cirka 15 fönster, två timmar på julafton och två timmar dagen innan. Alla bor i Vadstena, så vi ska kunna gå till dem. Det har varit ett stort intresse. Det är många som hört av sig, så vi har fått sätta stopp för att hinna med, säger Salome.

DE FLESTA SOM hört av sig om sång vill överraska någon de känner.
– Många vill att vi kommer och sjunger för någon de vet sitter ensam. Det kan vara en granne, en familjemedlem eller en förälder. Men sen är det också flera grannar som hört av sig och som vill att vi kommer och sjunger inne på deras gård, berättar hon.
– Det känns bra att kunna göra det här. Vi har ju en massa tid nu och i och med det här får vi chans att sjunga, som vi tycker så mycket om, och vi kan också glädja andra, säger hon.

PÅ STARTSIDAN JUST NU

ÖSTERGÖTLAND 2021-1-21 KL. 16:24

"Jag har träffat större original än jag själv"

Bo berättar västra Östergötlands historia i bok som han skrivit på i 23 år

Hans har tecknat alla hamnarna runt Vättern
ÖSTERGÖTLAND 2021-1-21 KL. 08:45

Hans har tecknat alla hamnarna runt Vättern

"Alla har sina egna karaktärer"

Återvinningscentraler tar åter emot återbruk
ÖSTERGÖTLAND 2021-1-21 KL. 08:38

Återvinningscentraler tar åter emot återbruk

"Det ska starta upp inom kort"

Sju av tio saknar att kramas
ÖSTERGÖTLAND 2021-1-21 KL. 08:28

Sju av tio saknar att kramas

Kvinnor saknar det mer än män

När uteidrotten också står still: ”Illa ute om ungdomar sitter hemma”
MOTALA 2021-1-20 KL. 20:51

När uteidrotten också står still: ”Illa ute om ungdomar sitter hemma”

IFK Motalas klubbchef Pär Beckne är frustrerad över situationen.

Fler nyheter