Klik venligst
ÖSTERGÖTLAND 2022-6-15 KL. 13:46

De firar marinen 500 år med ro

Av Mia Karlsvärd

BOREN Röjdykare firade svenska marinen 500 år med att ro från Vadstena till Mem utanför Söderköping.

De firar marinen 500 år med ro
Med tre 10-mannaroddbåtar, så kallade valbåtar, genomförde röjdykarveteraner och anställd personal från flottan kapprodd längs kanalen. Foto: Mia Karlsvärd

Rodden som tog fyra dagar började i Vadstena den 3 juni. För första dagens rodd var målet Motala. Därefter rodde manskapet via kanalen över sjön Boren där Östgötatidningen lyckades ta en bild på roddarna ute på sjön, innan färden gick vidare längs kanalen.

De tre så kallade valbåtarna rodde ikapp och från en av båtarna hörde man hur roddarna tillsammans sjöng för att hålla samma takt i årtagen.

Väl i Borensberg bjöds röjdykarna på glass av Motala kommun.

–Vi ror till Slätbaken där marinen samlades för första gången för 500 år sedan, berättar Johan Reis, som tillhör röjdykardivisionen i Uddevalla.

Den 7 juni 1522 ankrade Gustav Vasa upp ett tiotal örlogsfartyg utanför Söderköping. Fartygen var starten på den svenska marinen.

Intill roddbåtarna som ankrats i hamnen i Borensberg står gängets äldste deltagare från Röjdykarnas kamratförening.

–Att få vara med om detta är en unik chans i livet, säger Roland ”Molle” Molander som gjorde värnplikten 1967 som röjdykare på Gullmarsbasen i Skredsvik.

Han berättar att han under sin värnplikt fick vara med om att röja minor från andra världskriget.

Vid ett av borden sitter ett yngre gäng killar som sedan något år tillbaka är försvarsanställda inom flottan.

–Det här är jättekul. Särskilt att få träffa alla som varit med om samma sak, säger Tim.

Har det förändrade försvarsläget påverkat era tankar kring ert arbete?

–Vårt arbete är oförändrat, det gäller bara att hålla sig informerad, säger, Karl.

De 6 juni nådde manskapet Mem och den 7 juni, på årsdagen för bildandet av marinen, deltog röjdykarna i en cermoni i Söderköping för att uppmärksamma 500-årsdagen.

–Resan till Söderköping var magisk
, trots muskelont och lite skav. Sammanhållningen vi röjdykare har går inte att hitta någon annanstans, säger Karl.

MIA KARLSVÄRDJohan Reis, som tillhör röjdykardivisionen tillsammans med Roland ”Molle” Molanders som gjorde värnplikten 1967 som röjdykare. Foto: Mia KarlsvärdRöjdykardivisionen kapprodde över sjön Boren på väg genom Göta kanal mot Söderköping. Foto: Mia Karlsvärd


Fakta:
Röjdykarna jobbar med att lokalisera och röja sjöminor och olika slags ammunition i svenska och internationella vatten. Röjdykardivisionen jobbar även på land i en särskild division. De deltar regelbundet i internationella insatser där de röjer ickedetonerad ammunition och hemmagjorda bomber.PÅ STARTSIDAN JUST NU