Klik venligst
ÖSTERGÖTLAND 2020-3-20 KL. 11:35

Biblioteken utökar möjligheterna att låna på distans

Av Carolina Fransson

ÖSTERGÖTLAND. Götabiblioteken, som innefattar alla bibliotek i Östergötland och Tranås, erbjuder sina låntagare fler e-lån nu med anledning av coronapandemin. Syftet är att ge möjlighet för alla som i dagsläget rekommenderas att stanna hemma att låna på distans.

Biblioteken utökar möjligheterna att låna på distans
Intresset för att låna e-böcker ökar och Anya Feltreuter, bibliotekschef i Mjölby kommun, tror att det kommer att öka ännu mer nu. Foto: Carolina Fransson

Budgeten för folkbibliotekens e-medier har höjts i och med coronapandemin. Det utökade lånetaket innebär att låntagare nu kan göra åtta e-bokslån per månad. Budgeten för strömmande film har också höjts, vilket betyder att fler kan använda den tjänsten. Detta kommer att gälla fram till den 31 maj.
Anya Feltreuter, bibliotekschef i Mjölby kommun, är initiativtagare till beslutet.
– Folk kan behöva lite positiva nyheter, säger hon.

INTRESSET FÖR E-BOKSLÅN har ökat de senaste åren. 2018 gjordes 3 787 e-bokslån på biblioteken i Mjölby kommun och 2019 gjordes 5 101 e-bokslån.
– Det ökade ganska mycket på ett år. Vi har fortfarande många som lånar fysiska böcker, dels kanske för att man inte kan tekniken dels för att man kanske tycker att det är trevligt att hålla i en fysisk bok. Jag tror att efterfrågan på e-lån kommer att öka nu och att det främst är de som lånar fysiska böcker för att de tycker att det är trevligt att hålla i en bok som kommer att låna e-böcker i högre utsträckning, säger hon.

Man måste vara registrerad som låntagare, det vill säga ha ett lånekort och pinkod, för att kunna ta del av e-medierna. Ett sätt att ta del av e-böckerna utan att gå till biblioteket, oavsett om det är text- eller ljudböcker, är att ladda ner Biblio-appen.

BIBLIOTEKEN HAR ÖPPET, men märker av att det är färre besökare just ju.
– Ja, och det är ju klokt med tanke på att man rekommenderar äldre och personer med symptom att stanna hemma. I nuläget uppmanar vi personal att stanna hemma vid minsta förkylningssymptom. Vi har en strängare handhygien och vi vill att besökare som är förkylda och sjuka inte kommer hit. Vi har ställt in evenemang där målgruppen till stor det är äldre, som exempelvis teknik drop in. Vi har också fått ställa in evenemang där föreläsaren eller samarbetspartnern valt att avboka. Vi har våra barnaktiviteter kvar, men det kommer inte alls lika mycket folk till dem, säger hon.

PÅ STARTSIDAN JUST NU

Nya priset: Årets potatisinspiratör
ÖSTERGÖTLAND 2020-6-4 KL. 15:05

Nya priset: Årets potatisinspiratör

"Förutom ära och berömmelse får vinnaren en lärorik och inspirerande resa"

ÖSTERGÖTLAND 2020-6-3 KL. 17:08
Agnes och Axel spelar och sjunger för äldre

Agnes och Axel spelar och sjunger för äldre

"Kan inte publiken komma till oss får vi komma till dem i stället"


ÖSTERGÖTLAND 2020-6-3 KL. 06:00
Vem ansvarar för vad?

Vem ansvarar för vad?

Regionen, kommunerna och Svenska kyrkan samarbetar kring bårplatserna


MJÖLBY 2020-6-2 KL. 12:00
Kommunen bygger 24 bårplatser – vid äldreboendet

Kommunen bygger 24 bårplatser – vid äldreboendet

"Vi påbörjar ombyggnationen efter semestern"


ÖSTERGÖTLAND 2020-6-1 KL. 10:29
Oro för museernas framtid

Oro för museernas framtid

"Kulturen får därför inte ställas mot andra tunga samhällsbärande sektorer"


Fler nyheter