Klik venligst
EXTRAMATERIAL 2022-11-28 KL. 08:00

Världens första däck med 45% hållbart material

Av Thomas Edgren

Scandinavian Enviro Systems storägare Michelin har som första däcktillverkare i världen presenterat däck med hög andel miljömässigt hållbara material som är godkända för användning på vanliga vägfordon. Det rör sig om ett bussdäck och ett personbilsdäck där däcken innehåller återvunnen kimrök från Enviro.

Världens första däck med 45% hållbart material
Det nya bildäcket innehåller 45 procent miljömässigt hållbart material. Foto: Skandinavian Enviro Systems.

Det bildäck och det bussdäck som presenterats innehåller 45 respektive 58 procent miljömässigt hållbara material. Bildäcket består av återvunnen kimrök som levererats av Enviro. Båda däcken är godkända för användning på vanliga fordon och har samma prestanda som traditionella däck.

Michelin har tidigare tagit fram ett tävlingsdäck för elektriska motorcyklar och ett däck för bilar som består av en hög andel återvunna och hållbara material, däribland Enviros återvunna och ISCC-certifierade kimrök.

Enligt Michelin banar de nya däcken väg för den framtida teknologi som kommer att användas för tillverkning av standarddäck på 2 - 3 års sikt. Michelin har satt som mål att använda 100 procent hållbara material i alla sina däck till år 2050.
Michelin är sedan 2020 Enviros enskilt största ägare.


PÅ STARTSIDAN JUST NU