Klik venligst
EXTRAMATERIAL 2021-11-24 KL. 16:00

Varför är elpriset så högt just nu?

Av Thomas Edgren

Elpriset fortsätter vara högt för perioden. Priset påverkas av flera faktorer bland annat väder, bränslepriser och den ekonomiska konjunkturen. Precis som på övriga marknader styrs även elpriset av utbud och efterfrågan.

Varför är elpriset så högt just nu?
För nuvarande ser vi stora prisvariationer på marknaden och att kommande år är betydligt högre prissatta än tidigare. Foto: Bixia

Dessutom påverkas priserna på el i Europa genom att vi importerar och exporterar till och från Norden via kabelförbindelser.

Stora prisvariationer
För nuvarande ser vi stora prisvariationer på marknaden och att kommande år är betydligt högre prissatta än tidigare. Mycket händer på elmarknaden, mer vindkraft kommer till, ledningar byggs ut och kärnkraft avvecklas vilket innebär större svängningar i elpriset från nu och framåt.

Temperaturer under nollan att vänta
Lägre vindkraftsproduktion under inledningen av veckan har fått spotpriserna att stiga. Temperaturerna sjunker till ett par tre grader under referensvärdet, som i sin tur är klart sjunkande på grund av säsong. Det får kurvan över elanvändning att skifta uppåt och ger support till högre elpriser under veckan som kommer.

Nederbördsrik höst förbättrade
Den milda och nederbördsrika hösten förbättrade de norska vattenreservoarerna så pass att Statnett nu tagit bort varningen över den pressade situationen.
Trots den mer ordnade situationen i vårt västra grannland har kurvan över fyllnadsgrad börjat peka nedåt igen. Vattenproducenterna i södra Norge med sin stora möjlighet att exportera gör att dessa elområden har en stabil prisbild kring 90 öre per KWh.

Skadad bränslepatron
Det har inte kommit någon uppdaterad information från Oskarshamns kärnkraftverk angående den skadade bränslepatronen vilket skänker ett visst lugn för tillfället att reaktorn inte kommer stängas ner under vintern.

Svenska Kraftnät har meddelat att man kommer släppa på än mer av överföringskapaciteten mellan SE2-SE3 och SE3-SE4 vilket skulle kunna lätta på prisområdesdifferenserna mellan Nord-Syd. Än så har inte marknaden kunnat ta del av den ökade kapaciteten även om det väntas ske inom kort.

Snittpris 53 öre/kWh
Årets snittpris är hittills 53 öre per kilowattimme på systemnivå där den senaste veckan kom in på 61 öre per kWh. De två nordliga elområdena har varit 14 öre lägre än systempriset, medan elområde SE3 kostat 54 öre och SE4 70 öre per kWh.

Differentierade terminspriser
Det rör sig med stora slag på den nordiska elbörsen. En hög marginalkostnad och en fortsatt negativ hydrologisk balans håller uppe terminerna i inledningen av 2022. En stor utbyggnad av förnybar kraft i form av vindkraft och ett omslag mot det blötare under senare delen av 2022 prispressar kontrakten längre ut.

Prisvariationer över dygnet
Vi räknar med att elpriserna framöver kommer att variera mer under dygnet. Vid våtår i Norden kan det tidvis bli låga elpriser då mycket förnybar el pressar priserna utöver den befintliga vattenkraften. Samtidigt hålls priserna även nere under torrår tack vare mer vindkraft som är under snabb expansion.

Källa: Bixia



PÅ STARTSIDAN JUST NU