Klik venligst
EXTRAMATERIAL 2021-10-21 KL. 19:30

Vad gäller vid byte till vinterdäck?

Av Thomas Edgren

Varje höst dyker frågan upp hos många; När ska man byta däck på bilen? Vad gäller egentligen för dubbdäck och friktionsdäck? Spelar det någon roll att det är en snöfri vinter? Här har vi samlat de viktigaste svaren på ett ställe! Höär reder vi ut några allmänna frågor.

Vad gäller vid byte till vinterdäck?
Dags att byta till vinterdäck. Som vinterdäck räknas dubbdäck men även dubbfria friktionsdäck. Foto: Thomas Edgren

Först och främst; dessa datum gäller för däckbyte: 1 december–31 mars – vinterdäck krävs vid vinterväglag (dubbdäck eller friktionsdäck).
1 oktober–15 april – dubbdäck är tillåtna. Övrig tid är dubbdäck tillåtna vid vinterväglag.

När ska vinterdäcken på?
Transportstyrelsens regler säger att vinterdäcken måste vara på 1 december – 31 mars om det råder vinterväglag (eller finns risk för vinterväglag).

Vad räknas som vinterdäck?
Som vinterdäck räknas dubbdäck men även dubbfria friktionsdäck. De olika däckstyperna lyder under olika regler, men någon typ av vinterdäck måste användas om det är halt på vägarna. Enligt lag måste vinterdäcken dessutom ha ett mönsterdjup på minst 3 mm för att vara godkända.

Regler för dubbdäck
Du får köra med dubbdäck mellan 1 oktober och 15 april oavsett väglag. Dessutom är dubbdäck tillåtna under andra perioder om det råder vinterväglag (eller om man misstänker att vinterväglag är att vänta). Reglerna för dubbdäck är strängare än för dubbfria friktionsdäck, vilket bland annat beror på att dubbdäcken sliter mer på snöfria vägbanor.
I vissa områden råder dock totalt dubbdäcksförbud, oavsett väglag. Det kan gälla i ett begränsat område i en stad, men det gäller även en del länder i Europa.

Regler för friktionsdäck
Transportstyrelsens regler säger att du måste använda friktionsdäck eller dubbdäck mellan 1 december och 31 mars där vinterväglag råder. Men friktionsdäck är som bekant dubbfria och är därför tillåtna året runt. Det är dock bra att byta till sommardäck när det är dags. Friktionsdäck slits nämligen snabbare än vanliga sommardäck och har sämre vägegenskaper, framför allt på fuktig körbana.

Finns det undantag?
Om du inte är en fara för trafiksäkerheten kan du köra utan vinterdäck om du provkör en bil, kör den kortaste vägen till och från bilbesiktningen eller bogserar bilen till en verkstad. På Transportstyrelsens hemsida kan du se vilka regler som gäller.

Vad betyder vinterväglag?
Enligt Transportstyrelsens innebär vinterväglag att det ska finnas ”snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen”. Uppstår en diskussion kring detta så är det polisen som avgör om vinterväglag råder på en viss plats.

När byta till sommardäck?
Reglerna säger att du senast måste byta till sommardäck den 15 april, förutsatt att det inte råder vinterväglag där du ska köra. Om så är fallet är det tillåtet att använda vinterdäck även senare på våren. Mellan den 1 december och 31 mars får du dock inte köra med sommardäck om det är halt eller finns risk för halka på vägarna.

Vad kostar det att byta däck?
Det exakta priset för att byta till vinterdäck och sommardäck varierar förstås beroende på vad du har för bil, vilka hjul du har och om du behöver däckförvaring. Men det går bra att byta hjul på egen hand också. Fördelen är att du sparar en slant och kan få till hjulbytet när det passar dig.

Släpvagn och vinterdäck
Vinterdäck krävs på släpvagn mellan 1 december och 31 mars om det är vinterväglag. Kravet gäller släpvagnar som dras av personbil, lätt lastbil eller buss med en totalvikt av högst 3,5 ton.

Om bilen som drar har dubbade däck måste även släpvagnen ha dubbade däck när det är vinterväglag. Kravet gäller släpvagnar som dras av personbil, lätt lastbil eller buss med en totalvikt av högst 3,5 ton samt även släpvagnar (med totalvikt av högst 3,5 ton) som dras av tunga fordon. En bil med odubbade vinterdäck får dra en släpvagn som har antingen dubbade eller odubbade däck.

Källa: Svedea


PÅ STARTSIDAN JUST NU