Klik venligst
EXTRAMATERIAL 2021-9-23 KL. 23:00

SweDish Pork tolkar klassiska maträtter

Av Thomas Edgren


I Sverige har vi en lång mattradition av att äta griskött. Från helstekt på vikingatiden, saltinlagd i det fattiga bondesamhället till idag när vi konsumerar griskött både till vardag och fest. För att uppmärksamma grisköttets betydelse för det svenska köket genom tiderna lanseras nu kampanjen ”100 år med SweDish Pork” där klassiska maträtter och ingredienser från 1920–2020 har tolkats och fått en modern twist.

SweDish Pork tolkar klassiska maträtter
För att uppmärksamma grisköttets betydelse för det svenska köket genom tiderna lanseras nu kampanjen ”100 år med SweDish Pork”. Foto: Thomas Edgren

Flera trendrapporter visar att vi idag lägger mer tid på att laga mat och spenderar mer tid med familjen vid middagsbordet. När vi inte kan gå på restaurang som tidigare lägger vi också mer tid och pengar på att laga bättre mat hemma. Det i kombination med att vi lever i en orolig tid har gjort att vi vill laga trygg mat som berör.

Upptäckt klassiska maträtter
— Under pandemin har många upptäckt klassiska maträtter, mat som har en plats i vår historia. Eftersom grisköttet haft en så viktig roll genom tiderna tyckte vi det var roligt att uppmärksamma det med en kampanj där vi tolkar historiska rätter som nog de flesta har en relation till, säger Jeanette Elander, ordförande i Sveriges Grisföretagare.

Med köttet som smaksättare
Receptsamlingen, som finns på swedishpork.se, innehåller elva rätter som återspeglar en trend, maträtt eller typisk ingrediens från varje årtionde under 100 år, från 1920 till 2020 - talet. Recepten har sedan tolkats av två kockar för att passa dagens trender, smaker och matälskare.
– Förr hade man inte råd att konsumera den mängd kött som vi gör idag. Då åt man kött på helgerna eller som en smaksättare i till exempel kålsoppan. Det är en trend som är på väg tillbaka och som vi har tagit fasta på i våra recepttolkningar. Vi vill, och anser det också viktigt, att man väljer svenskt griskött eftersom grisen har en viktig roll i det svenska lantbrukets hållbarhet, säger Jeanette Elander.

Makaronilåda
I receptsamlingen finns exempelvis en tolkning av 1920-talets Makaronilåda som skulle mätta många och som serverades som en lite mer lyxig måltid. Dagens tolkning är en friterad version av mac ’n’ cheese med tre sorters broccoli och lönnsirapstekt sidfläsk.
— Receptsamlingen är full med läckra maträtter och vi hoppas inspirera många till att laga hållbar mat med svensk pork, och samtidigt lära sig mer om svensk mattradition. Det är ännu roligare att laga mat när man vet lite om rättens eller ingrediensens historia, menar Jeanette Elander.

Källa: Sveriges Grisföretagare


PÅ STARTSIDAN JUST NU