Klik venligst
BOXHOLM 2020-5-20 KL. 08:32

Så gör kyrkan i coronatider

Av Lotta Hofström

BOXHOLM. Inte bara elände, utan också något gott kan komma ur coronakrisen. Det menar Per Ingvarsson som är församlingsherde i Boxholm. ”Vi går in i eftertankens tid”, säger han.

Så gör kyrkan i coronatider
Per Ingvarsson är präst i Boxholm. Foto: Lotta Hofström


Färre besökare på grund av coronapandemin ger kyrkopersonalen lite andrum och chans att reflektera.
– Det här är ett bra tillfälle för oss att se över våra verksamheter. Kanske ska vi ta bort något för att göra något annat istället. Ibland görs saker på slentrian, eller för att man alltid gjort så. Och så hinner vi med tråkiga saker som man annars inte hinner med, säger Per Ingvarsson.

SOM EXEMPEL har personalen under den senaste tiden bland annat städat i garderober, gått igenom budgetanalys och fotat på området. Och snart blir det att rensa bland äldre böcker efter en bokinventeriing.
– Vissa böcker är värdefulla och kan få en bättre plats. Det finns till exempel handskrivna böcker från 1700-talet, säger han.

Vad skulle Jesus ha gjort under coronapandemin, tror du?
– Ja, vad skulle Jesus göra? Det finns berättelser om hur han drog sig tillbaka då och då för att komma bort från folket och för att be. Och det var väl just för att få lite perspektiv, säger Per Ingvarsson.

VAD GÄLLER verksamheterna i Svenska kyrkan i Boxholm så har vissa aktiviteter fått ställas in. Men en fördel med att vara en liten församling på en mindre ort är att det vanligtvis bara är under storhelger som man samlas mer än femtio personer. Därför kan många aktiviteter ännu vara igång, som onsdagsträffen för daglediga, träffen för småbarnsfamiljer på fredagar och musikunderhållningen i Timmerö gravkapell om torsdagskvällarna.
I Boxholm har man också valt att fortsätta med gudstjänsterna, vilket man på andra orter har ställt in eller valt att livestreama.
– Det är inga problem för många väljer ändå att vara hemma nu. På andra ställen har man slutat med gudstjänster då det varit problematik med att äldre kommer dit ändå, och för att de inte ska komma så stänger man, säger han.

När Östgötatidningen besöker kyrkan är det dags för onsdagsträff, men istället för fika inomhus blir det idag tipspromenad och fika ute. Bara tre personer har kommit för att gå tipspromenaden, och de beskriver att de är svultna på socialt umgänge just nu, då de är i riskgrupp och uppmanas hålla sig hemma.
Att få träffas utomhus såhär, om än på två meters avstånd, betyder mycket menar Irene Samuelsson som är en av ”stammisarna” på onsdagsträffen och kyrkans aktiviteter.
– Jag är van att vara ute bland folk och göra saker, säger hon.

För att hjälpa riskgrupperna i dessa tuffa tider har kyrkan tagit fram rutiner för hemkörning av dagligvaror i samarbete med Ica, berättar Per Ingvarsson.
– Vi försöker också att skicka något brev och lite e-post, för det är många som sitter i karantän, så att de får en hälsning, säger han.

Just nu är kyrkan är under renovering, men kapellet är öppet för besökare. Personal är också ofta på plats i kapellet, om någon skulle vilja samtala.

UNDER CORONATIDERNA har kyrkan i Boxholm dessutom växlat upp sin närvaro på internet.
– Vi har gjort rätt så många korta filmer och lagt på Facebook, Instagram och Youtube. Som musikstycken och bildspel med text till. Vi har duktiga pedagoger och musiker som gör filmerna själva, med lite hjälp från en kommunikatör på stiftet, säger Per Ingvarsson.


Musikunderhållningen i kapellet om torsdagskvällarna är igång. Det går bra att hålla distans då besökarantalet bara är tio-femton personer i dessa tider, berättar Per Ingvarsson. Foto: Lotta HofströmIstället för onsdagsfika blev det tipspromenad på säkert avstånd och fika utomhus. På bilden närmast diakon Lillianne Svensson och Irene Samuelsson, Gun Johansson och Elna Eriksson. Foto: Lotta Hofström


PÅ STARTSIDAN JUST NU