Klik venligst
BOXHOLM 2023-3-14 KL. 05:00

Swiss Steel i Boxholm kan söka elkostnadsstöd

Av Mia Karlsvärd

BOXHOLM Nu kan elintensiva företag söka elkostnadsstöd från Energimyndigheten. Swiss Steel AB i Boxholm har påbörjat sin ansökan.

Swiss Steel i Boxholm kan söka elkostnadsstöd
Swiss Steel Sweden AB i Boxholm. Foto: Mia Karlsvärd

Energimyndigheten öppnade systemet för ansökningar för elkostnadsstödet för elintensiva företag förra veckan. Stödet riktar sig till företag som använder mycket el i sina processer och som drabbades hårt av höga elpriser förra året.

2022 införde Swiss Steel AB ett energitillägg på sina produkter för att stävja de höga elkostnaderna.
–Det är så vi i stålbranschen hanterar de ökade elkostnaderna. Vi ser inga tecken på lågkonjunktur men mycket kommer hänga på energipriserna, sa Johan Thyni, vd på Swiss Steel Sweden AB i november när Östgötatidningen gjorde ett reportage om företaget.

Elkostnadstödet ska lindra konsekvenserna för företagen och minska risken för att produktionen i svenska företag flyttar utomlands med minskade arbetstillfällen som följd. Det går till företag i hela Sverige som har en elanvändning på minst 0,015 kWh per omsatt krona och därför räknas som elintensiva.

Stödet gäller för perioden oktober – december 2022. Som mest kan stödet uppgå till cirka 20 miljoner kronor per företag eller koncern. För att stödet ska betalas ut ska företagets beräknade stödbelopp uppgå till minst 50 000 kronor.

– För att företaget ska ha rätt till stödet ska de ha genomfört eller planerat åtgärder för att energieffektivisera. Genom att arbeta med energieffektivisering blir företagen mindre sårbara vid höga elpriser. Energieffektivisering är dessutom en viktig pusselbit i omställningen till ett hållbart energisystem, säger Anna Lindström i ett pressmeddelande från Energimyndigheten.

– Tillsammans med Energimyndigheten har vi gjort upp en plan för energieffektivisering, berättar Johan Thyni när Östgötatidningen når honom strax efter att Energimyndigheten öppnat ansökan om elkostnadsstödet.

Energimyndigheten öppnade upp ansökan för stödet den 6 mars och sista datum för ansökan för elintensiva företag är den 17 april 2023.

MIA KARLSVÄRD


– Vi har tillsammans med Energimyndigheten gjort en plan för energieffektivisering, berättar Johan Thyni, vd på Swiss Steel Sweden AB. Foto: Mia Karlsvärd


PÅ STARTSIDAN JUST NU