Klik venligst
VADSTENA 2020-3-12 KL. 21:41

Yogan har blivit en livsstil för Kaisu Akselsdotter

Av Carolina Fransson

VADSTENA. Kaisu Akselsdotter är yogainstruktör i Vadstena. Hon började med yoga på 80-talet, är utbildad yogalärare och bygger hela tiden på sina kunskaper - bland annat under årliga resor till Indien.

Yogan har blivit en livsstil för Kaisu Akselsdotter
Här instruerar Kaisu i yoga på Kudle Beach i Indien. Foto: Privat

Varje vinter, sedan 1990, reser Kaisu till sydostasien. Hon har varit i Thailand, Laos, Kambodja, Vietnam, Indonesien, Burma och Indien.
– Sedan åtta år tillbaka reser jag enbart till Indien. Jag stannar halva tiden i Agonda och sen reser jag till Kudle Beach i Gokarna. Den största anledningen till att jag reser dit varje år är att det finns en ayurvedisk klinik där med en väldigt bra doktor. När jag kom dit första gången för åtta år sedan hade jag ganska mycket krämpor och ont i axlarna. Nu har mitt fysiska och mentala mående blivit så mycket bättre. Jag får massage, äter ayurvedisk kost, har fasta rutiner och går långa promenader. Jag mår otroligt bra av att åka dit och det blir samtidigt ett litet äventyr. Jag lär mig mycket om landets kultur och traditioner, säger hon.

KAISU ÄR 75 ÅR och praktiserar yoga dagligen.
– När jag började med yoga hade jag ett stressigt liv som yrkesarbetande konsult inom barnomsorgen. Jag ville prova yoga och märkte att det var bra mot stress, minns hon.
Hon blev biten och bestämde sig för att bli yogainstruktör vid sidan av sitt arbete. Hon studerade en yogakurs i Småland, gick några kortare kurser i Thailand, en Hathayogalärarutbildning i England och en annan i USA.
Under sina resor till Indien går hon på kurser i Hatha- och Iyengaryoga. Det hon lär sig under sina resor väver hon successivt in i sina kurser. Hon knyter också mycket kontakter under sina resor.
– Under fjolårets resa träffade jag en israelisk yogalärare. Jag bjöd hit henne förra året och hon hade en yogakurs här i Vadstena då. I augusti kommer hon hit igen, berättar Kaisu.
Kaisu skriver om sina resor på sin Facebooksida och innan Facebook fanns bloggade hon om dem.

YOGAN ÄR ETT sätt för henne att hålla sig stark och att orka fortsätta göra det hon tycker om. Hon har tidigare föreläst mycket runtom i landet om barn som far illa, men de föreläsningar hon gör nu blir på närmare håll.
– Jag har två föreläsningar på Vadstena Folkhögskola inbokade och jag kan tänka mig att göra fler föreläsningar, men det blir för slitsamt för mig att resa för mycket för att föreläsa.
Kaisu går även en skrivarkurs och har planer på att skriva en bok om sitt liv. Hon har tidigare skrivit en handbok för förskolor om sexuella övergrepp mot barn på uppdrag av Rädda Barnen.

Kaisu Akselsdotter
Född: I en by utanför Vasa, Finland.
Bor: I Vadstena.
Familj: Två barn och fyra barnbarn.
Bakgrund: Har arbetat som socionom och familjeterapeut. Kaisu har lång erfarenhet av arbete med barn i kris. Hon har bland annat arbetat som konsult inom barnomsorgen under tiden för bussolyckan i Måbödalen i Norge 1988 och deltagit i hjälparbete i Thailand efter tsunamin. Hon har hållit i utbildningar om barn i kris, sexuella övergrepp, EQ och social kompetens samt stress. Hon är diplomerad yogalärare med lärarutbildningar från The International Sivananda Yoga Vedanta Centre i England och Kripalu Centre for yoga & health.

PÅ STARTSIDAN JUST NU

Badguiden i Östergötland
ÖSTERGÖTLAND 2020-7-3 KL. 15:44

Badguiden i Östergötland

Här är vår guide till länets badplatser.

Här kan du bada i Askersund
BOSTAD 2020-7-3 KL. 15:43

Här kan du bada i Askersund

Vid toppen av Vättern ligger den lilla kommunen som har många badplatser.

Recept: Brendas jordgubbstårta
MOTALA 2020-7-3 KL. 15:33

Recept: Brendas jordgubbstårta

"Jag gör mina mousse med färska bär och utan socker"

Om dödsannonsen från 1800-talet till nutid
ÖSTERGÖTLAND 2020-7-3 KL. 15:29

Om dödsannonsen från 1800-talet till nutid

Experten: "Den kanske blir än mer personlig"

Kattunge överlevde tack vare bonusmamma
BOXHOLM 2020-7-3 KL. 13:00

Kattunge överlevde tack vare bonusmamma

Stumpan hittades uttorkad och ensam – räddades och fick ett nytt liv.

Fler nyheter