Klik venligst
ÖSTGÖTATIDNINGEN BUSINESS 2020-3-20 KL. 08:00

Svenska livsmedelsproducenter vinnare i Coronakrisen?

Av Lotta Hofström

MAT. Östergötlands nya LRF-ordförande Jeanette Blackert hoppas att coronakrisen kan göra att folket och politiker får upp ögonen för svenskproducerad mat.

Svenska livsmedelsproducenter vinnare i Coronakrisen?
"Nu kommer det upp på tapeten hur viktigt det är med inhemsk matproduktion", säger Jaenette Blackert som är ordförande i LRF och grisbonde. Foto: Åke Karlsson

– Nu kommer det upp på tapeten hur viktigt det är med inhemsk matproduktion, säger hon.

Svenskarna har i samband med spridningen av det nya coronaviruset börjat att hamstra livsmedel. Nyligen besökte Jeanette Blackert en matbutik där hyllor med svenska livsmedel var tomma eller utplockade.
– Det var inte bara mjölet som var slut. Utan kötthyllorna gapade också tomma, säger hon.
Samtidigt hade en gårdsbod i närheten av hennes gård, där hon föder upp grisar, länsats på grönsaker.
– Nu tittar folk på vilka produkter som finns i ens närhet, säger Jeanette Blackert.

CARL Eckerdal, chefekonom för Livsmedelsföretagen, sade nyligen till TT att de svenska livsmedelsproducenterna kan vara en av få vinnare under coronakrisen, bland annat på grund av trenden att köpa närproducerat och eftersom osäkerhet kan leda till att människor väljer att köpa sådant som undermedvetet känns tryggt.
Om det påståeendet säger Jeanette Blackert:
– Om jag går till mig själv så köper jag gärna det jag känner igen och har den kvalitet jag vill ha. Så att man vet vad man får, säger hon.

MEN den stigande trenden bland svenskarna att köpa närproducerat hänger förmodligen inte ihop med folks "hamstrande" av svenska produkter nu, resonerar hon.
– Nej, fokuset på närproducerat och svenskt har med debatten som förs om att svenskt är mer klimatsmart och hållbart, att vi värnar mer om djuren och använder minst antibiotika i världen, säger hon.

JEANETTE Blackert tror snarare att ökade intresset för svenska livsmedelsvaror har med en rädsla att maten ska ta slut nu när olika länder har stängt sina gränser och transport- och importkedjor kan störas.
– Då blir det plötsligt viktigare att vi har inhemsk mat. Vi har gått ifrån att vi producerade 80 procent av det vi äter ner till 50 procent, säger hon. Långsiktigt kan det vara positivt för vår näring att man får upp ögonen för hur viktigt det är att vi kan ta fram mat i landet. Och att få upp ögonen för att det inte bara är inte krig och väpnade konflikter som kan göra att vi står utan mat!

Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, finns över hela Sverige och är en partipolitiskt obunden intresse- och företagarorganisation för människor och företag som har sin bas i jord, skog, trädgård och landsbygdens miljö. Visionen är att få landet att växa.

PÅ STARTSIDAN JUST NU