Klik venligst
ÖSTERGÖTLAND 2020-2-12 KL. 21:00

Vad betyder namnet på orten du nyss åkte förbi?

Av Carolina Fransson

ÖSTERGÖTLAND. Vad betyder namnet på orten du nyss åkte förbi? Kanske något helt annat än vad du tror. Hans Blomberg har sedan 80-talet intresserat sig för vad platsers namn betyder.

Vad betyder namnet på orten du nyss åkte förbi?
Ödeshög betyder Ödhirs gravhög. Foto: Carolina Fransson

– Jag har alltid jobbat med språk och samtidigt varit mycket intresserad av lokalhistoria, så det var nog så intresset kom, berättar han.

Hans bor i Klöverdala i Ödeshögs kommun, och han föreläser om ortnamn på hembygdsgårdar och bibliotek i Östergötland.
– Namnet på orten säger en hel del om ortens historia och jag tror att det finns ett stort behov hos människor att känna till sin lokalhistoria. Det blir en del av en identitet. Det är också spännande med namn. Många namn är fantasieggande och innehåller ord som försvunnit i modern svenska, menar han.

HANS läser mycket fackböcker för att ta reda på olika platsers namns betydelser.
– Sista delen av ett namn kan man vara ganska säker på vad det betyder, som köping till exempel som betyder handelsplats. Orden som kommer innan är lite svårare att tyda. Som lin i Linköping. Det tror man kanske har med lin att göra, men det har det inte alls. Det kommer från ordet ljung, förklarar han.

Platsers namn kan ha olika betydelser beroende på var i landet de ligger. Ofta är det samma betydelse på platser som ligger nära varandra, menar han. Utanför Hans hus finns det en skylt som det står Frätsabola på.
– Bola betyder troligtvis nybygge och Frätsa Frits. Frätsabola skulle då betyda Frits nybygge. Bola är ett vanligt namn i skogsbygden i sydvästra delen av Östergötland.

NÄR Hans studerar orters namn tittar han också på när i tiden de fick sina namn.
– Bebyggelsen här nere där jag bor är lite yngre så namnet Frätsabola kommer troligtvis från någon gång efter medeltiden, berättar han.

En ort som troligtvis fått sitt namn under medeltiden är Mantorp.
– Mantorp tror man kanske har något med torp - ett litet hus - att göra, men det har det inte. Mantorp fick sitt namn under medeltiden och då betydde torp nybygge, samma betydelse som bola men de ligger på olika ställen och där Mantorp ligger betydde torp nybygge. Mantorp skulle då betyda Mantes nybygge. Sannolikt var det någon som hette Mante som hade ett nybygge där, säger han.

Det betyder orterna:
Det här kan östgötaorterna betyda, enligt det man upptäckt genom forskning, berättar Hans Blomberg.

Mjölby – "Mjöl" i Mjölby antas komma från det gamla ordet mölla, som betyder kvarn. Mjölby skulle då betyda kvarnbyn.

Vadstena – Det finns olika hypoteser om vad Vadstena kan betyda. En är "stenhuset vid vattnet" och en annan är "Vadstället vid stenarna". Den senare teorin om namn kan förklaras av att man innan det fanns broar i Vadstena fick vada över vattnet.

Ödeshög – Ortens namn antas betyda Ödhirs gravhög. Ödhir var ett gammalt hedniskt namn och kan också vara ett annat namn för guden Oden. Han antas ha haft sin gravhög här och den blev förmodligen bortskaktad i det moderna jordbruket.

Motala – Det finns två hypoteser om vad Motala betyder. Den ena är en sammanslagning av orden "mot" som betyder "mötesplats eller vägskäl" och den "ala"som betyder "hednisk kultplats". Den andra teorin om vad Motala betyder är "en mötesplats där man samlade trupper."

Boxholm – Har på senare år förkortats från Stenbocksholm till Boxholm. Stenbock var en gammal adelssläkt som hade ett gods här. "Holm" kommer troligtsvis från åkerholme. Boxholm skulle då betyda ”Stenbocks gård på åkerholme”.

PÅ STARTSIDAN JUST NU

Nya priset: Årets potatisinspiratör
ÖSTERGÖTLAND 2020-6-4 KL. 15:05

Nya priset: Årets potatisinspiratör

"Förutom ära och berömmelse får vinnaren en lärorik och inspirerande resa"

ÖSTERGÖTLAND 2020-6-3 KL. 17:08
Agnes och Axel spelar och sjunger för äldre

Agnes och Axel spelar och sjunger för äldre

"Kan inte publiken komma till oss får vi komma till dem i stället"


ÖSTERGÖTLAND 2020-6-3 KL. 06:00
Vem ansvarar för vad?

Vem ansvarar för vad?

Regionen, kommunerna och Svenska kyrkan samarbetar kring bårplatserna


MJÖLBY 2020-6-2 KL. 12:00
Kommunen bygger 24 bårplatser – vid äldreboendet

Kommunen bygger 24 bårplatser – vid äldreboendet

"Vi påbörjar ombyggnationen efter semestern"


ÖSTERGÖTLAND 2020-6-1 KL. 10:29
Oro för museernas framtid

Oro för museernas framtid

"Kulturen får därför inte ställas mot andra tunga samhällsbärande sektorer"


Fler nyheter