Klik venligst
ÖSTERGÖTLAND 2020-9-9 KL. 22:46

Lotta och Jessica tränar mot cancer

Av Carolina Fransson

MJÖLBY. Lotta Karlsson och Jessika Wadell, båda från Östergötland, har det senaste året arrangerat två dagar i Småland för att samla in pengar till forskningen mot cancer. Nu i höst arrangerar de en sådan dag i Mjölby.

Lotta och Jessica tränar mot cancer
Lotta Karlsson och Jessika Wadell. Foto: Carolina Fransson

Lotta fick cancer 2014. Hon har alltid varit en aktiv person, och då ledde hon uppåt 19 gruppträningspass i veckan i simhallen i Boxholm. Tumören som upptäcktes först satt i lungan och i en ven till hjärtat.
Hon behandlades för den, men några år senare kom cancern tillbaka- först med en tumör i hjärtat, sedan i njuren och så senast i matstrupen. Hösten 2018 gjorde hon en omfattande operation då hon låg nedsövd i intensivvård under flera veckor för att ta bort tumören i matstrupen. Efter den operationen fick hon börja om med att lära sig att gå och tala igen.

LOTTA HAR, ända sedan hon fick sitt första cancerbesked, hållit i gång med träning på olika sätt. Det har varit promenader, sjukgymnastik, styrketräning och cykling. Under sjukhusvistelser har hon gjort situps i sjukhussängen.
– Träningen betyder jättemycket för mig. Läkarna säger att jag nog inte hade överlevt om jag inte hade varit i så bra form, säger hon.
Efter operationen hösten 2018 hade Lotta som mål att kunna leda ett spinningpass igen. När flera månader gått efter operationen testade hon att cykla på en spinningcykel tillsammans med vännen Jessika, som är verksamhetschef på ett gym i Eksjö. De har känt varandra sedan 2014 och Jessica har följt Lotta på hennes resor tillbaka efter behandlingar och operationer.

NÄR LOTTA KLARADE att cykla bestämde de sig för att göra något i kampen mot cancer. De startade Cancertrampet, där man under en dag kan boka in sig på från 30 minuter till tre timmars spinningcykling och lyssna på en föreläsning där Lotta berättar om sitt liv innan, under och efter sina cancerbehandlingar. Målet är att anordna det en gång på våren och en gång på hösten. De har hittills haft Cancertrampet i Eksjö och i Tranås och den 31 oktober arrangerar de det i Mjölby. Allt sker ideellt och anmälningsavgifterna går direkt till Cancerfonden.
Mjölby TräningStudio står för lokal och cyklar. Kicki Frost på träningsanläggningen sa ja direkt när Jessika och Lotta tog kontakt med henne. Hon har själv en bror som hon förlorade i cancer då hon bara var 16 år.
– Det kändes självklart. Vi skulle ha haft Spin of Hope här i våras, men det blev inställt på grund av coronan. Inför det här har vi coronaanpassat med handsprit och ytdesinfektion tillgängligt, genom att ha plockat bort fem cyklar och att ha en ingång och en utgång från salen. Man torkar av sin cykel innan nästa person sätter sig på den och håller avstånd. På föreläsningen har vi max 50 personer och det är stort och luftigt härinne, säger hon.
– Det enda vi kan göra mot sjukdomen är att forska, forska och forska. På vägen dit är det också viktigt att ha roligt, säger Lotta.
– Målet med Cancertrampet är att alla kan vara med. Man cyklar efter sin egna förmåga. Vi kommer att spela många gamla godingar på passet som man kan sjunga med i, säger Jessika.

PÅ STARTSIDAN JUST NU

Rovdjursföreningen i Östergötland vill sprida kunskap - därför behövs våra rovdjur
ÖSTERGÖTLAND 2021-6-10 KL. 23:51

Rovdjursföreningen i Östergötland vill sprida kunskap - därför behövs våra rovdjur

"Vi behöver alla delar av naturen för att lösa vår egen existens".

De ska gå 100 000 steg på en dag
ÖSTERGÖTLAND 2021-6-9 KL. 15:51

De ska gå 100 000 steg på en dag

Tilde och Jennifer förbereder sig för utmaning på Öland

Stolta och överraskade pristagare av Årets företagare
MJÖLBY 2021-6-9 KL. 09:02

Stolta och överraskade pristagare av Årets företagare

Se bilder från prisutdelningen här på sajten.

Så tänker Wettergren om Sveriges motståndare
ÖDESHÖG 2021-6-8 KL. 08:04

Så tänker Wettergren om Sveriges motståndare

"Allt kommer handla om vilka som lyckas att få ut max av både spelare och ledare".

Fler nyheter