Klik venligst
ÖSTERGÖTLAND 2021-6-29 KL. 20:36

Lokala röster om regeringskrisen: ”Här skulle en del lämna partiet då”

Av Anton Rimstedt

ÖSTERGÖTLAND. Aldrig tidigare hade det hänt att en svensk statsminister hade fallit i en misstroendeomröstning i riksdagen. Förra måndagen hände det. Vägen fram är snårig och här får lokala östgötska partirepresentanter säga sitt om läget.

Lokala röster om regeringskrisen: ”Här skulle en del lämna partiet då”
Lisbeth Antonsson, Centerpartiet i Ödeshög. Foto: Privat.

När ni läser det här så vet vi om Stefan Löfven har valt att utlysa ett extra val, om han har löst regeringskrisen eller om det blir nya talmansrundor och östgöten Andreas Norlén åter får en central roll i regeringsbildningen. I skrivande stund är detta oklart, men Östgötatidningen har pratat med några lokala politiker om hur deras partiers samarbeten nu kan förändras, både lokalt och på riksnivå.

Centerpartiet meddelade i förra veckan att man släpper på kravet om fri hyressättning i nyproduktion, den punkt i januariavtalet som fick Vänsterpartiet att till slut fälla regeringen och sätta stora käppar i hjulet hos januaripartierna. Så stora käppar att Liberalerna har meddelat att man inte längre är en del av januariavtalet. En snårig väg för Centern, som har fått en vågmästarroll, utan att vilja släppa fram vare sig Vänsterpartiet eller Sverigedemokraterna till inflytande över en statsbudget.

Lisbeth Antonsson är ordförande för Centerpartiet i Ödeshög.

– Jag känner en ganska stor oro måste jag säga. Men jag vet också att Centerpartiet på riksplan är fantastiskt duktiga på att hantera såna här saker. Då tänker jag även på januariöverenskommelsen som de skötte på ett bra sätt. Jag tror att många centerpartister känner tillit till partiledningen, säger Lisbeth Antonsson.

Sträcker sig den tilliten så pass långt att ledningen kan gå in i ett samarbete med Vänsterpartiet för att lösa det här, eller går gränsen där?

– Där tror jag gränsen går. Absolut. Men om det skulle bli så så skulle det nog i så fall vara för att "rädda" Sverige fram till nästa val.

En temporär nödlösning med C och V i ett eventuellt samarbete?

– Precis, i det fallet. För jag tror inte någon vill ha extraval. Partiet har redan börjat mobilisera för att det kan bli ett extra val, men vi gräsrötter har nog ändå svårt att mobilseria så snabbt. Samtidigt skulle nog många vara jättetaggade, jag också givetvis, säger Lisbeth Antonsson (C).

Det här med samarbeten och samverkan mellan det liberala högerpartiet Centern och det socialistiska Vänsterpartiet är en "dealbreaker" för många inom båda partierna. Lisbeth Antonsson befarar en mindre partiflykt lokalt i Ödeshög om Centern börjar förhandla och samverka med V.

– Politiken som C och V driver är så vitt skild från varandra. Här tror jag att det finns en del som skulle lämna partiet om man gick in i samarbete med Vänstern, det tror jag, säger hon och lägger till:

– Men det är ju lika illa åt andra hållet. Många är nog just centerpartister för att vi håller högerkrafter ifrån oss.

Daniel Hermansson, som sitter i kommunfullmäktige för Vänstern i Mjölby kommun, menar att ett samarbete med C kan vara ett nödvändigt ont.

– Jag kanske hoppades att Annie Lööf skulle ta sitt förnuft till fånga och börja samarbeta med oss. Det finns ändå 21 kommuner i Sverige där V, C och S samarbetar, säger Daniel Hermansson (V).

Men hur skulle du se på ett sånt samarbete, skiljer det inte för mycket mellan V och C för att ni överhuvudtaget skulle kunna komma överens?

– Jo, men då skulle det handla om en förhandling där man ger och tar, för att driva det här framåt. För att lösa situationen som den är nu så är vi beredda att samverka med Centern, säger Daniel Hermansson, funderar ett ögonblick, och lägger sen till:

– Men jag är nog egentligen mer positiv till ett nyval, det skulle kunna gynna både Vänsterpartiet och Socialdemokraterna.

Annars är den Mjölbybaserade vänsterpartisten inte negativt inställd till att regeringen Löfven i förra veckan föll.

– Från vårt perspektiv så tycker vi det är bra, det som har hänt. Fyra partier kan inte utesluta ett femte som man är beroende av. Personligen så hade jag sett det här långt tidigare, vid Las-frågan, säger Daniel Hermansson (V).

Och så var det också det där med samarbeten mellan partier på lokal nivå som nu är bittra fiender på riksnivå. I Mjölby kommun sitter som bekant Kristdemokraterna med i den majoritet som styr kommunen, tillsammans med regeringspartierna S och MP. På riksnivå är KD med och fäller regeringen, men det är inget som skaver mellan partierna i Mjölby efter den historiska misstroendeomröstningen, enligt Magnus Sjöberg, KD:s ordförande i Mjölby.

– Vi har ett gott samarbete här, och det är på en annan nivå här när vi pratar sakpolitik. Jag ser inte att det är några bekymmer. Vi har haft ganska sakliga diskussioner här inför omröstningen faktiskt. Jag tror inte att det påverkar oss särskilt mycket i kommunpolitiken, och det tror nog inte de andra heller, säger Magnus Sjöberg.

Anton Rimstedt



Daniel Herrmansson, Vänsterpartiet i Mjölby. Foto: Privat.



Magnus Sjöberg, KD i Mjölby. Foto: Pressbild.


PÅ STARTSIDAN JUST NU