Klik venligst
ÖSTERGÖTLAND 2021-3-10 KL. 14:20

Klockrike – byn som vill driva klimatomställningen i Motala

Av Per Carlsson

MOTALA. – Klockrike vill bidra aktivt till den gröna omställningen i Motala kommun.
Den stolta målsättningen presenterar Lars-Göran Svensson, ordförande i Byrådet.

Klockrike – byn som vill driva klimatomställningen i Motala
Aktiva Klockrikebor: Claes och William Lessel, Kristina Johansson, Janne Jansson, Lars-Göran Svensson, Sofia Lindahl och Axel Lindén. Foto: Åke Karlsson

– Abstrakt men spännande, säger Axel Lindén, fårbonde, skogsägare och författare som kom tillbaka till bygden för tio år sedan.
Ett konkret exempel på landsbygdsutveckling är den ödehusinventering Lars-Göran Svensson och Axel Lindén har gjort runt Klockrike inom ramen för projektet ”Tomma hus” som Motala kommun och Lantmäteriet arbetar med.
Om husen blir bebodda kan fler leva ett hållbart liv på landet, menar Lars-Göran och Axel.

AXEL FRAMHÅLLER dock att inflyttningen till Klockrike redan är stark. Bland annat planeras nybyggnation av ett antal villor det närmaste året, centralt i byn.
– Klockrike är tillräckligt mycket landet och ändå nära stad: både Motala och Linköping. Och vi har vår starka sociala struktur; alla bryr sig om varandra. Fyra av våra fem barn har vuxit upp här, i trygghet, säger Lars-Göran, pensionerad före detta kriminalvårdschef och boende i Klockrike sedan 35 år.
– Vi lever i en engagerad by med ett starkt föreningsliv, säger Kristina Johansson, verksam i församlingen med bland annat den växande barnverksamheten.

INFLYTTNINGEN MÄRKS också i förskolan, det kan Sofia Lindahl, sekreterare i Byrådet och verksam i skolrådet, vittna om.
– När jag och min familj kom hit 2014 gick 28 barn i förskolan, i dag är det 53! Det innebär att skolan och förskolan är för liten men samtidigt är vi medvetna om att markutrymmet för ny- och tillbyggnad är begränsat.
– Men vi har en bra dialog med kommunen om det och om andra problem, framhåller Lars-Göran Svensson, och får medhåll av Axel Lindén.

CLAES LESSEL, just nu föräldraledig med tre barn, tillsammans med frun Sandra, är född i Klockrike och har djupa rötter i bygden:
– Släkten kom hit 1809.
Han är aktiv i idrottsföreningen KAIF, som har ett hundratal medlemmar.

ÄVEN AXEL Lindén har rötter här. År 1900 kom släkten till den gård han nu driver, Örbäck, på vägen mot Brunneby.
En representant för företagarna i Klockrike är Janne Jansson som grundade musik- och bokförlaget Noteria 1963, då i Mantorp, sedan 1969 i Klockrike. Även han får räknas som ur-Klockrikebo.
– Jag kom hit för 72 år sedan, från Tjällmo.
Förlaget rullar på även i dessa tider.
– Notmaterial för körer har gått ned men i övrigt är verksamheten i gång. Men mycket har blivit svårare på sistone, och det beror på försämrad postservice, säger han.

SLÄTTBYGDEN med det vackra namnet lockar.
– Klockrike ligger ju så bra till – det passar pendlare, säger Sofia Lindahl.
Men kommunikationerna är ett problem.
– Klockrike, som ses om en tillväxtort, är beroende av bussförbindelser till Linköping och Motala. I den långsiktiga regionplaneringen är vi bekymrade över den infrastruktursatsning som planeras mellan Linköping och Motala över Borensberg – rikväg 34. Vart tar då busstrafiken vägen på länsväg 1050 söder om Boren? Det där är exempel på frågor som byrådet bevakar. Vi vill också ha cykelförbindelse från Klockrike mot 34:an men också på sikt till Linköping, säger Lars-Göran Svensson.
– Jag kom från Stockholm och det blev en chock att inse att man inte kan leva här utan bil. Det är en motsättning, säger Axel Lindén.
Hans försök att starta en bilpool gav inget resultat.

BYRÅDET hoppas se en annan framtid. Den här jordbruksbygden ska gå i bräschen för en grön omställning.
Att bidra till att skapa den fossilfria lilla tätorten skulle till exempel kunna vara att skapa intresse för en ökad självförsörjningsgrad av el, med hjälp av fler solceller eller fler vindkraftverk. En inte helt okontroversiell inställning ens i Byrådet:
– En solcellspark får inte byggas på jordbruksmark, säger Claes Lessel, och visar att det nog finns motsättningar att överbrygga även i en by med tät sammanhållning.

Klockrike
• Klockrike hör till Motala kommun och ligger cirka två mil från Motala och lika långt från Linköping. Här bor cirka 640 personer, inräknat omgivande landsbygd. I själva byn bor cirka 270 personer.
• Samhället byggdes upp kring järnvägsstationen på linjen Linköping-Fågelsta, som invigdes 1897 och lades ner 1963.
• Namnet tros syfta på Klockarens Ekeskog, som ska ha varit en hednisk kultplats nära den gamla kyrkogården.
• Klockrike kyrka är en av de största i Östergötland. Här hålls ofta konserter, ibland med kända artister.
• Klockrike skola mitt emot kyrkan har förskola och skola till och med årskurs 6, inklusive fritis.
• I Klockrike finns förutom stora lantbruksföretag också ett musik- och bokförlag, ett tryckeri, en musikhandel, tre hundhotell, åkeri och andra småföretag i bland annat friskvårds-, dator- och byggbranschen.
• Ortsnamnet är känt i hela landet, tack vare Harry Martinsons roman ”Vägen till Klockrike” från 1948, som blev film 1953.
• Klockrike Byråd är ett nätverk mellan föreningar, verksamheter och boende i Klockrike.

PÅ STARTSIDAN JUST NU