Klik venligst
ÖSTERGÖTLAND 2021-11-8 KL. 00:28

Jubilerande dansorkestern spelar vidare

Av Carolina Fransson

ÖSTERGÖTLAND. Stig Bergstens ungdomsorkester startade 1961. I år är det med andra ord 60-årsjubileum för orkestern, som numera heter bergstens9. Vi har träffat Owe Köhler, som varit med sedan starten, och Håkan Nilsson, som varit med i drygt 25 år.

Jubilerande dansorkestern spelar vidare
Stig Bersten, altsaxofon, Lars Lind, bas, Håkan Nilsson, tenorsaxofon, Camilla Wallin, vokalist, Bo Karlsson, piano, Bo Örtenvik, trumpet, Owe Köhler, bastrumpet och sång och Lars Sehlstedt, barytonsaxofon, klarinett och flöjt. Foto: Göran Billeson

Fyra medlemmar i orkestern har varit med sedan start - och Owe är en av dem. Owe är smålänning från början, kom till Linköping för studier under tidigt 60-tal och flyttade till Mjölby 1975. Håkan är uppvuxen i Mjölby och är en välkänd mjölbymusiker från Stadsmusikkåren, Mjölby Storband och flertalet orkestrar på orten.
Förutom denna orkester har Owe också spelat i BT-Lufters, som han var med och bildade när han arbetade på nuvarande Toyota Material Handling i Mjölby.

ORKESTERN ÄR NAMNGIVEN efter orkestermedlemmen Stig Bergsten. Förutom Owe är det Stig, Lars Lind och Bo Örtenvik som varit med sedan början av 60-talet. Owe berättar om hur orkestern startade:
– Det var ett litet gäng som spelade tillsammans i skolmusiken och som bildade ett litet band. De spelade sen på dansbanan i Emmalund koloniområde.
Han minns också när han blev tillfrågad om han ville gå med.
– Jag blev tillfrågad om jag en kväll ville komma till Grangatan 5 i Linköping där de hyrde en lokal i källaren och repeterade.
Håkan blev inringd om att hoppa in i orkestern och spela vid några tillfällen för drygt 25 år sedan och sedan dess har han blivit kvar.

DE MINNS TILLBAKA från spelningar de gjort från Stockholm i norr och ner till skånegränsen. Hur de färdades med bil och släpvagn. Men spelningarna i Linköping är ändå de som de minns mest.
– Vi har spelat mycket i Linköping. Det fanns mycket dansställen där då. Där fanns Grottan, B-salen, Maxim och Cupolen. Lorry, som låg mitt emot Sankt Larskyrkan, var också ett kanonställe där vi spelade och dit det kom världsartister, minns Håkan.

BERGSTENS9 SPELAR framförallt dansmusik och deras slogan är ”dansmusik för fullvuxna”
– Vi började spela storbandsmusik och sen blev det mer populärmusik. Vi har inspirerats av Frank Zinatra och Ella Fitzgerard. På senare år har det också blivit lite Lisa Nilsson och Sven-Ingvars, säger Owe.
Owe, som snart blir 80, är bandets äldste medlem. Och yngst är ganska nytillkomne 26-årige trummisen Hannes Malm.

NUFÖRTIDEN HAR orkestern en och annan spelning då och då, men det blir inga långväga resor längre. I slutet av november har de en jubileumskonsert i Linköping.
– När vi satt och repeterade i går kväll inför jubileumskonserten tyckte en av oss att nu är det nog dags att lägga av. Men då fick vi två spelningar till i början av nästa år - en i Linköping och en i Åtvidaberg, så vi kör så länge som vi orkar, säger Håkan.

DERAS PUBLIK BESTÅR till stor del av personer som var med och dansade till, eller uppskattar, musiken som spelades från början av 60-talet till början av 80-talet.
– Det blir lite nostalgi när vi spelar för vi spelar sånt som man inte hör på radion längre. Under en spelning som Aktiva Kvinnor Åtvidaberg bjöd in oss till hörde jag två damer prata om en låt. Den ena sa att ”den här spelades när jag träffade honom och dansade med honom”. Det är kul när man kan väcka gamla minnen, säger Håkan.

PÅ STARTSIDAN JUST NU

Mycket pengar insamlade för att motverka lokal barnfattigdom
MJÖLBY 2022-4-28 KL. 07:04

Mycket pengar insamlade för att motverka lokal barnfattigdom

I Mjölby har Majblomman varit vilande i några år, men i år har Mjölby tätort återigen en lokal förening.

Håkan är nyfiken i en strut
ÖDESHÖG 2022-4-27 KL. 15:00

Håkan är nyfiken i en strut

– Man blir helt slut av behandlingarna. Man måste vara positiv, säger Håkan Johansson.

Fler nyheter