Klik venligst
ÖSTERGÖTLAND 2020-10-6 KL. 12:24

Gatukonst skapas i Mjölby

Av Carolina Fransson

MJÖLBY. Gatuorganisationen Artscape har påbörjat sitt sjunde stora projekt i Sverige, den här gången i fyra östgötakommuner; Mjölby, Motala, Åtvidaberg och Linköping. Artscape genomför projektet tillsammans med de deltagande kommunerna, Region Östergötland. AkzoNobel/Nordsjö färg, Åtvidabergs Sparbank och de lokala fastighetsägarna.

Gatukonst skapas i Mjölby
Captain Kris framför en av väggarna i Mjölby som nu målas. I bakgrunden en av de medverkande målarna. De flesta som hjälpte till att måla var barn, men en och annan lite äldre dök upp också. Foto: Carolina Fransson

Några av målningarna; en i Mjölby, en i Linköping och en i Åtvidaberg, har allmänheten fått vara med och skapa. Under sensommaren har Artscape samlat in förslag och skisser från de boende i Östergötland för flera så kallade medskapande konstverk. Allmänheten har även bjudits även in att vara med och skapa gatukonst på plats tillsammans med erfarna konstnärer.

TVÅ STORA muralmålningar kommer att skapas i Mjölby och förbipasserande har fått vara med och måla en av dem - en stor väggmålning på ICAs gavel, som ägs av Bostadsbolaget i Mjölby AB och som vetter mot flerbostadshusen på Svartå strand. Konstnären Captain Kris, som föddes i Nya Zealand och numera är bosatt i London, delade ut sprayfärger, handskar och munskydd till förbipasserande som ville vara med och måla under några timmar under inledningsdagen av målningsprojektet. Två av dem som ville vara med och måla var Ilya, 4 år, och Libella, 8 år. Libella målade ett av hennes favoritmotiv, en smiley, vilket flera av de andra barnen som deltog också gjorde.

SAMARBETEN OCH delaktighet är något Captain Kris gillar och har stor erfarenhet av i tidigare verk. Hans bildkonst är starkt inspirerad av tecknade serier och populärkultur.
– Det är coolt att få komma till en mindre stad som Mjölby och måla. Jag har mest varit i större städer innan, kommenterar han.
De som stannade och ville medverka målade i den nedre delen av fasaden under några timmar i inledningsarbetet. Sedan skulle Captain Kris ta över, fylla på och färdigställa målningen. Allt ska, när det är färdigt, ha knutits i hop till en helhet där varje liten del syns.
– I början kan man tycka att det ser ut som ett kaos, men sen tar det form. Jag kommer inte att måla riktigt ända upp till taket, men utnyttja en del av den orangea delen av väggen. Blommor kommer att slingra sig däruppe, berättar han.

DEN ANDRA muralmålningen utförs av JDL – Judith de Leeuw från Amsterdam och den målas på den gamla kvarnens rosa vägg som ägs av Mjölby Kvarns Fastighets AB och som vetter ut mot tågstationen. JDL började måla med sprayfärger som 15-åring. Numera tillhör hon de etablerade konstnärer som reser världen runt och skapar storskaliga muralmålningar.Hon använder konsten som ett sätt att översätta känslor, men hennes koncept är djupt förankrade i omgivningen och sociala frågor. Hennes bilder är ofta svartvita fotorealistiska bilder på människor, kända och okända.

Båda konstnärerna planerar att ha målat klart den 8 oktober.


Captain Kris visar Ilay, 4 år, hur man gör med sprayfärgen. Foto: Carolina FranssonCaptain Kris framför en av väggarna i Mjölby som nu målas. I bakgrunden en av de medverkande målarna. De flesta som hjälpte till att måla var barn, men en och annan lite äldre dök upp också. Foto: Carolina Fransson


PÅ STARTSIDAN JUST NU