Klik venligst
ÖSTERGÖTLAND 2020-9-16 KL. 15:09

Besöksförbuden på äldreboenden upphör

Av Carolina Fransson

ÖSTERGÖTLAND. Den 1 oktober upphör besöksförbuden på särskilda boenden för äldre. Det meddelade socialminister Lena Hallengren vid en pressträff tidigare i veckan med Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson. Beslutet grundar sig på den minskade smittspridningen i samhället, de åtgärder som redan vidtagits ute i äldreomsorgens verksamheter tillsammans med nya myndighetsföreskrifter och rekommendationer.

Besöksförbuden på äldreboenden upphör
Snart kan anhöriga lättare träffa sina äldre. Foto: Pixabay

Beslutet välkomnas i Östergötland.
– Ja, den här isoleringen bidrar till ökad ohälsa, så vi har försökt att göra så gott vi kan för att anhöriga och äldre ska kunna träffas utomhus och via digitala kanaler. Nu behöver vi se över våra egna rutiner och hur vi kan göra det här på ett säkert sätt så vi skyddar våra äldre. Vi kan inte bara öppna upp dörrarna för då finns det en risk för ökad smittspridning. Vi kommer att ha ett möte om det här i morgon, säger Caroline Strand, socialchef i Vadstena kommun.

PÅ SÄRSKILDA boenden för äldre i Vadstena kommun har man under pandemin på olika sätt försökt hitta lösningar för äldre och anhöriga att samtala. Det har skett utomhus, bakom plexiglas och via skypesamtal.
På fredag kommer Caroline Strand att medverka i ett möte tillsammans med andra socialchefer i Östergötland där man kommer att diskutera ett gemensamt förhållningssätt för öppnandet av boendena.
– Vi har lite olika förutsättningar och möjligheter runtom i kommunerna, men efter det mötet kommer det nog klargöras lite mer hur vi kan göra, säger hon.


PÅ STARTSIDAN JUST NU