Klik venligst
ÖDESHÖG 2020-2-18 KL. 16:00

Hon lärde sportlovslediga att göra upp eld

Av Lotta Hofström

TÅKERN. Sportlovet är igång. På Naturum Tåkern fick barn och vuxna lära sig göra upp eld, bygga insektshotell och odla svamp i trästock.

Hon lärde sportlovslediga att göra upp eld
Tuwa Widén fick lära sig göra upp eld med Jenny Carlsson, föreståndare på Naturum Tåkern. Foto: Lotta Hofström

– Att kunna göra upp eld gör att vi kan njuta mer av att vara i naturen - vi bor i ett kallt land där det är mörkt om kvällarna. Men man ska ha med sig en äldre person eller vuxen när man gör upp eld, säger Naturums föreståndare Jenny Carlsson när vi ses i naturlekplatsen vid Naturum.

HÄR har vi slagit oss ned runt en eldstad, vari en brasa snart ska tändas. Sportlovslediga Tuwa Widén och farmor Siv och morfar Per-Anders har också satt sig på ett sittunderlag. Jenny frågar om Tuwa vill testa att tända med tändstickor.
– Innan man gör upp eld måste man ta av vantarna, säger Jenny.
För att tända brasan behövs någon slags brandstartare, som kan vara en bomullstuss eller en bit björknäv - bark från björk. När träet har fått fyr bygger Jenny och Tuwa på med större och större pinnar och slutligen något grövre vedbitar.

Jenny föredrar att göra upp eld med ett tändstål.
– Tändstickor kan bli blöta, så ha dem i en gammal fotofilmsburk eller plastpåse, och de kan också ta slut, säger Jenny.

HON berättar att man aldrig, utom i en absolut nödsituation, får ta bark från träd eller hugga ved i naturen. Sitt material får man ta med hemifrån eller hitta på marken.
Viktigt när det kommer till eldkunskap är att kunna släcka elden.
– Eld blir till av syre, bränsle och värme och för att släcka tar man bort något av det. Ha alltid vatten i närheten, eller kväv elden med en filt eller med jord, säger hon och påminner om att alltid kolla upp om eldförbud råder.
– Det kan man läsa om till exempel på kommunernas hemsidor. Om det är eldförbud - respektera förbudet! En liten, liten gnista kan fatta eld om det är torrt, säger hon.

JENNY har till årets säsong tagit över som Naturums föreståndare efter naturguiden Malin Granlund Feldt, som under sportlovsveckan ledde aktiviteterna inomhus. Just nu går Naturum "all in" svampodling i trästock, vilket är ganska nytt i vår del av världen men har en tusenårig tradition i Asien.
– De flesta lövträd går bra att odla svamp i, vi har olika sorter. Här ska vi odla Shitake i en al, säger Malin och pekar på en stock på ett bord.
I stocken borrar hon små hål, där mycel ska växa till svamp. Hålen täcks igen med vax mot fukt och djur. Svampen växer upp efter ett år.

EN annan sportlovsaktivitet var att bygga insektshotell, vilket också handlar om att borra hål i trä.
– Mänsklig påverkan har gjort det svårt för insekterna att hitta plats för att bygga bo. Barnen får ta med hotellen hem och se när insekterna flyttar in, säger Jenny.



En bit björknäv, som Jenny kallar "fjäder", går bra att använda som brandstartare. Foto: Lotta Hofström



Malin Granlundh Feldt visade hur svamp kan odlas i trästock. Foto: Lotta Hofström


PÅ STARTSIDAN JUST NU