Klik venligst
ÖDESHÖG 2025-1-14 KL. 12:00

Förfulande åtgärd upprör – ansvarsfrågan är infekterad

Av Sara Anderberg

TÅKERN Ornitologerna i föreningen Tåkerns fältstation rasar mot en vägliknande grusgång rakt ut i vattnet vid Naturum. Ful och förstörande menar fågelskådarna och markägarna, som gjort förändringen, menar att det är länsstyrelsens fel.
– Vi reagerade som många andra som har hört av sig, säger Bengt Andersson som är ordförande i föreningen Tåkerns fältstation.

Förfulande åtgärd upprör – ansvarsfrågan är infekterad
Bengt Andersson är ordförande i Tåkerns fältstation. "Vi reagerade som många andra" säger han. Foto: Elin Elderud

Alla de som har reagerat har sett hur en sträcka, ut genom den tidigare vassen, har grusats upp och, enligt många, förfulat intrycket av sjöområdet. Den finaste platsen för fågelskådning har därmed förstörts, anser de. Enligt Bengt Andersson riskerar dessutom åtgärden att hota möjligheterna till regelbunden ringmärkning.

–Det krävs samma förutsättningar år efter år, förklarar han.

Dessutom ska fåglarna vara hotade av rovdjur efter åtgärden.

–Räven har fått nästan en hel landväg ut till häckningsöarna där skrattmås och fisktärnor håller till. Man blir inte så glad av det här och det kunde ha blivit mycket bättre, säger Bengt Andersson.

Han tror inledningsvis att det är länsstyrelsen som har grävt på platsen men det visar sig vara regleringsföretaget som drivs i föreningsform av markägarna. De å sin sida menar att det är länsstyrelsens fel att man över huvud taget blev tvungen att gräva.

Allt började för många år sedan med krav på kontroll av vattennivån i fågelsjön, när det blev reservat. För att ha kontroll satte man upp en vattenståndsmätare, pegel, i en båtkanal vid Ramstad några kilometer väster om Naturum. 650 meter parallellt med med båtkanalen mynnade Diseviån ut i Tåkern. Diseviån slammade igen eftersom det var reservat och man inte kunde göra vilka insatser som helst. Efter en stor översvämning 2007 ville man rensa men det blev det nobben på grund av sårbart naturliv.

– Därefter, 2010, tog två tjänstemän på länsstyrelsen saken i egna händer och grävde en 670 meter lång tvärkanal mot båtkanalen för att sköta avrinningen, berättar Thomas Rosén som är vice ordförande i regleringsföretaget och som också har varit ordförande i många år.

Den var inte anpassad för vattenmängderna och pegeln började visa fel värden.

Det är därför den nu har behövt flyttas. SMHI kräver korrekta avläsningar och då måste man ha en tillförlitlig pegel.
Markägarna har anmält länsstyrelsen till flera rättsliga instanser för grävarbetet som man anser felaktigt men det har, åtminstone inte ännu, lett till något. Misstanken är att länsstyrelsen grävde utan att ha rätt till det.

En ny pegel skulle på plats och bästa platsen utsågs vid Naturum. Där har markägarna och SMHI tillsammans sett över platsen och kommit fram till hur man ska gräva för att anlägga pegeln.

Därefter har också mark- och miljödomstolen beslutat att godkänna åtgärden. Arbetet skulle komma igång 2023 men dröjde till 2024..

När grävarbetet väl skulle dra igång hade marken förändrats med mycket dy och det gick inte att köra maskiner på underlaget. Därför valde man att lägga på bergkross för att stabilisera.
– Och jag kan väl hålla med om att det ser lite träligt ut men dyn ställde till det. Förhoppningsvis ordnar det till sig. Hade det inte varit för att länsstyrelsen grävde den där kanalen hade det här inte behövt bli av över huvud taget, säger Thomas Rosén.

–Vi märkte några år efter 2010 att det var något som inte stämde, berättar Thomas Rosén. Det visade sig vara tvärkanalen som orsakade de problem som vi fick.

Han tror att länsstyrelsen känner ansvar för det som skett.

– De ville först inte betala för den här åtgärden men nu står de för 75 procent av kostnaden, säger Rosén.

Åtgärden skulle ha kostat 150 000 kronor men det sprang iväg till det tredubbla, 450 000 kronor. Markägarna betalar 25 procent och resten står länsstyrelsen för.




PÅ STARTSIDAN JUST NU