Klik venligst
ÖDESHÖG 2022-4-14 KL. 19:54

Besvikelsen sitter i hos Wettergren – som hyllar Zlatan som ledare

Av Anton Rimstedt

ÖDESHÖG/STOCKHOLM. Som bekant så missade Sverige Fotbolls-VM i Qatar. Förlusten i den avgörande kvalmatchen mot Polen för två veckor sedan sitter fortfarande i för Sveriges assisterande förbundskapten Peter Wettergren. Ödeshögssonen vill dock inte kalla VM-missen för ett misslyckande.

Besvikelsen sitter i hos Wettergren – som hyllar Zlatan som ledare
Peter Wettergren. Foto: Pressbild SVFF.

– Jag tycker att vi behöver ha lite perspektiv. Sverige har varit bortskämda med mästerskap nu efter 2014, men det är inte givet att ett land som Sverige ska gå till VM. Det är 13 platser i Europa och konkurrensen om dem är otroligt hård. Det är sånt man får leva med, kolla bara på Italien, där har man missat två raka VM nu. Det är tufft, säger Peter Wettergren till Östgötatidningen.

Samtidigt är han lika snabb med att framföra att besvikelsen över det missade mästerskapet fortsatt är stor, Peter Wettergren bearbetar fortfarande kvalet och det är tungt att Sverige inte spelar VM i Qatar.
– Jag sitter nu och kollar igenom matcherna och analyserar. Jag tycker vi var tillräckligt bra för att vinna matchen mot Polen. Men sån är fotbollen, du vinner inte alltid även om du är tillräckligt bra. Man åker inte bara ner till Polen och vinner, så att vi tar oss till den kvalfinalen och sedan förlorar sista matchen, det är inte ett misslyckande eller fiasko. Men en stor besvikelse.

Vad händer nu då för Ödeshögs tränarstolthet? Ska han och förbundskapten Janne Andersson fortsätta? Peter Wettergren har i alla fall ingen plan på något annat. Pratar han för sig själv så är han inställd på att köra på.
– Vi har kontrakt till 2024 och jag är jättetaggad på att fortsätta föra svensk fotboll framåt. Nu närmast väntar Nations League i maj och så småningom kommer ett EM som vi ska kvalificera oss till. Landslaget har gått igenom en liten generationsväxling nu, som fortfarande pågår, och det är kul att vara med på den resan. Det ser jag fram emot, säger Peter Wettergren.

Han tror inte att det här svenska landslaget har nått sin peak än.
– Det viktiga för att flera av spelarna ska ta ytterligare ett kliv är att de får spela kontinuerligt i klubbarna. Det är det inte alla som har gjort nu. Vi gör vad vi kan, men det är ändå ute i klubbarna som den mesta utvecklingen måste ske. På våra korta samlingar så kan vi i landslaget inte göra så mycket.

Annars ser Peter Wettergren fram emot att kunna återgå till det sättet att jobba som han och Janne hade innan pandemin, innan allting begränsades i nästan två års tid. Innan nästa matchuppdrag, Nations League i maj, är tanken att de två ska ut i Europa.
– Vi vill göra det vi gjorde innan pandemin. Det vill säga att resa ut i Europa och prata med spelarna. Träffa dem i deras hemmiljöer och exempelvis se dem på träning och i deras vardag. Jag tror mycket på det sättet att jobba, och tyvärr har vi gått miste lite om det i och med pandemin.

Och så var det den där frågan om en viss Zlatan också. Svensk fotbolls störste stängde inte dörren till fortsatt landslagsspel efter förlusten mot Polen, samtidigt som Ibrahimovic fick en helt annan roll under samlingen.
– Han är fortfarande en fantastisk fotbollsspelare när han är hel och frisk. Han har inte stängt några dörrar själv och en hel och frisk Zlatan är fortsatt aktuell för landslaget. Han är fortfarande en väldigt viktig spelare på planen.

Med bara totalt runt en kvarts speltid, på grund av avstängning i första matchen och en skadebakgrund som gjorde att 40-åringen inte var aktuell för mer än ett inhopp mot Polen, fick Zlatan en roll med tonvikt på det utanför planen.

– Han var väldigt positiv i sin roll. Spred mycket energi och var otroligt viktig på det sättet, med all den erfarenhet som bara han har. Han gick omkring och peppade hela tiden, och så kan han också sitta och prata med unga spelare. De lyssnar såklart på allt han har att säga. Det är jättevärdefullt som jag ser det. Zlatan är ett ledarämne i framtiden, om han själv vill.

Du säger att han skulle kunna bli exempelvis tränare?

– Jag vet ju inte om det ingår i hans planer, men helt klart om du frågar mig. Som han visade här så har han det i sig, säger Peter Wettergren.


Anton Rimstedt

PÅ STARTSIDAN JUST NU