MOTALA 2020-2-5 KL. 11:41

M-toppen Kåre Friberg döms till fängelse

Av Lotta Hofström


MOTALA. Kåre Friberg har dömts till två år och sex månaders fängelse. Moderaterna beslutade kort efter att Friberg greps i november att de inte vill ha kvar honom oavsett dom, och har nyligen nominerat Annelie Almérus att ta över som kommunstyrelseordförande.
Men när hon kan ta över är oklart.

M-toppen Kåre Friberg döms till fängelse
Kommunalrådet Kåre Friberg (M) i Motala har dömts till fängelse i två år och sex månader för våldtäkt och grov kvinnofridskränkning. Foto: Lotta Hofström

Det moderata kommunalrådet Kåre Friberg dömdes på onsdagen till fängelse efter att ha utsatt en kvinna, som han haft en relation med, för våldtäkt och grov kvinnofridskränkning. Han ska också betala skadestånd på 160 000 kronor, enligt domen från Linköpings tingsrätt.
Kåre Friberg nekar till brott och har överklagat domen.

FRIBERG är i nuläget, i enlighet med kommunallagen, kommunstyrelsens ordförande tills dess att han själv avsäger sig uppdraget eller döms till fängelse i över två år för ett brott. I Motala & Vadstena tidning kommenterar Friberg faktumet att Moderaterna förklarat att förtroendet för honom är förbrukat.
– Jag är förvånad över att de gjorde så. Hade det hänt någon annan så hade jag varit tydlig med att man måste invänta rättsprocessen. Jag skulle inte sagt något om att personen var skyldig eller inte, säger Kåre Friberg till tidningen.

När Fribergs ersättare Annelie Almérus kan väljas till ny kommunstyrelseordförande är därför oklart. Om denna dom, som innehåller det grova brottet våldtäkt, vinner laga kraft så kan Friberg avsättas. Nu återstår väntan på slutgiltiga domen.

Annelie Almérus, som idag är arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen, sitter just nu också i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige. Hon är även sammankallande i kommunstyrelsens jämlikhetsberedning.
– Jag är stolt över förtroendet och ser med tillförsikt fram emot att få leda det politiska arbetet i Motala, säger Annelie Almérus om nomineringen till kommunalråd i ett pressmeddelande. Hela kommunsektorn står inför stora utmaningar framöver och Motala är inget undantag, men jag sätter stor tilltro till att vi tillsammans kan göra Motala ännu bättre.

Anneli Almérus är Moderaternas tilltänkta ersättare till Kåre Friberg. Foto: Moderaterna


PÅ STARTSIDAN JUST NU

SMHI klass 1-varnar för snöfall i länet
ÖSTERGÖTLAND 2020-2-25 KL. 13:23

SMHI klass 1-varnar för snöfall i länet

Regnblandad snö, blåst – och risk för halka på vägarna.

MJÖLBY 2020-2-24 KL. 11:01
Det säger polisen om rånen i Mjölby

Det säger polisen om rånen i Mjölby

Två rån inom två månader. Maskerade tjuvar med kniv ännu på fri fot.


BOXHOLM 2020-2-24 KL. 07:30
Kommunen gick 14 miljoner back

Kommunen gick 14 miljoner back

Måste spara – men: "Vi vill ju inte utarma vår verksamhet"


MJÖLBY 2020-2-24 KL. 06:00
Misstänkt mordbrand i sommarstuga

Misstänkt mordbrand i sommarstuga

Villan brann ner till grunden under natten till söndagen.


MOTALA 2020-2-23 KL. 15:40
De förbereder sig om krisen kommer

De förbereder sig om krisen kommer

Ska lära sig leva utan el – under en hel helg.


Fler nyheter