Klik venligst
MOTALA 2020-2-5 KL. 11:41

M-toppen Kåre Friberg döms till fängelse

Av Lotta Hofström


MOTALA. Kåre Friberg har dömts till två år och sex månaders fängelse. Moderaterna beslutade kort efter att Friberg greps i november att de inte vill ha kvar honom oavsett dom, och har nyligen nominerat Annelie Almérus att ta över som kommunstyrelseordförande.
Men när hon kan ta över är oklart.

M-toppen Kåre Friberg döms till fängelse
Kommunalrådet Kåre Friberg (M) i Motala har dömts till fängelse i två år och sex månader för våldtäkt och grov kvinnofridskränkning. Foto: Lotta Hofström

Det moderata kommunalrådet Kåre Friberg dömdes på onsdagen till fängelse efter att ha utsatt en kvinna, som han haft en relation med, för våldtäkt och grov kvinnofridskränkning. Han ska också betala skadestånd på 160 000 kronor, enligt domen från Linköpings tingsrätt.
Kåre Friberg nekar till brott och har överklagat domen.

FRIBERG är i nuläget, i enlighet med kommunallagen, kommunstyrelsens ordförande tills dess att han själv avsäger sig uppdraget eller döms till fängelse i över två år för ett brott. I Motala & Vadstena tidning kommenterar Friberg faktumet att Moderaterna förklarat att förtroendet för honom är förbrukat.
– Jag är förvånad över att de gjorde så. Hade det hänt någon annan så hade jag varit tydlig med att man måste invänta rättsprocessen. Jag skulle inte sagt något om att personen var skyldig eller inte, säger Kåre Friberg till tidningen.

När Fribergs ersättare Annelie Almérus kan väljas till ny kommunstyrelseordförande är därför oklart. Om denna dom, som innehåller det grova brottet våldtäkt, vinner laga kraft så kan Friberg avsättas. Nu återstår väntan på slutgiltiga domen.

Annelie Almérus, som idag är arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen, sitter just nu också i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige. Hon är även sammankallande i kommunstyrelsens jämlikhetsberedning.
– Jag är stolt över förtroendet och ser med tillförsikt fram emot att få leda det politiska arbetet i Motala, säger Annelie Almérus om nomineringen till kommunalråd i ett pressmeddelande. Hela kommunsektorn står inför stora utmaningar framöver och Motala är inget undantag, men jag sätter stor tilltro till att vi tillsammans kan göra Motala ännu bättre.

Anneli Almérus är Moderaternas tilltänkta ersättare till Kåre Friberg. Foto: Moderaterna


PÅ STARTSIDAN JUST NU

Nya priset: Årets potatisinspiratör
ÖSTERGÖTLAND 2020-6-4 KL. 15:05

Nya priset: Årets potatisinspiratör

"Förutom ära och berömmelse får vinnaren en lärorik och inspirerande resa"

ÖSTERGÖTLAND 2020-6-3 KL. 17:08
Agnes och Axel spelar och sjunger för äldre

Agnes och Axel spelar och sjunger för äldre

"Kan inte publiken komma till oss får vi komma till dem i stället"


ÖSTERGÖTLAND 2020-6-3 KL. 06:00
Vem ansvarar för vad?

Vem ansvarar för vad?

Regionen, kommunerna och Svenska kyrkan samarbetar kring bårplatserna


MJÖLBY 2020-6-2 KL. 12:00
Kommunen bygger 24 bårplatser – vid äldreboendet

Kommunen bygger 24 bårplatser – vid äldreboendet

"Vi påbörjar ombyggnationen efter semestern"


ÖSTERGÖTLAND 2020-6-1 KL. 10:29
Oro för museernas framtid

Oro för museernas framtid

"Kulturen får därför inte ställas mot andra tunga samhällsbärande sektorer"


Fler nyheter