Klik venligst
MOTALA 2020-2-5 KL. 11:41

M-toppen Kåre Friberg döms till fängelse

Av Lotta Hofström


MOTALA. Kåre Friberg har dömts till två år och sex månaders fängelse. Moderaterna beslutade kort efter att Friberg greps i november att de inte vill ha kvar honom oavsett dom, och har nyligen nominerat Annelie Almérus att ta över som kommunstyrelseordförande.
Men när hon kan ta över är oklart.

M-toppen Kåre Friberg döms till fängelse
Kommunalrådet Kåre Friberg (M) i Motala har dömts till fängelse i två år och sex månader för våldtäkt och grov kvinnofridskränkning. Foto: Lotta Hofström

Det moderata kommunalrådet Kåre Friberg dömdes på onsdagen till fängelse efter att ha utsatt en kvinna, som han haft en relation med, för våldtäkt och grov kvinnofridskränkning. Han ska också betala skadestånd på 160 000 kronor, enligt domen från Linköpings tingsrätt.
Kåre Friberg nekar till brott och har överklagat domen.

FRIBERG är i nuläget, i enlighet med kommunallagen, kommunstyrelsens ordförande tills dess att han själv avsäger sig uppdraget eller döms till fängelse i över två år för ett brott. I Motala & Vadstena tidning kommenterar Friberg faktumet att Moderaterna förklarat att förtroendet för honom är förbrukat.
– Jag är förvånad över att de gjorde så. Hade det hänt någon annan så hade jag varit tydlig med att man måste invänta rättsprocessen. Jag skulle inte sagt något om att personen var skyldig eller inte, säger Kåre Friberg till tidningen.

När Fribergs ersättare Annelie Almérus kan väljas till ny kommunstyrelseordförande är därför oklart. Om denna dom, som innehåller det grova brottet våldtäkt, vinner laga kraft så kan Friberg avsättas. Nu återstår väntan på slutgiltiga domen.

Annelie Almérus, som idag är arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen, sitter just nu också i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige. Hon är även sammankallande i kommunstyrelsens jämlikhetsberedning.
– Jag är stolt över förtroendet och ser med tillförsikt fram emot att få leda det politiska arbetet i Motala, säger Annelie Almérus om nomineringen till kommunalråd i ett pressmeddelande. Hela kommunsektorn står inför stora utmaningar framöver och Motala är inget undantag, men jag sätter stor tilltro till att vi tillsammans kan göra Motala ännu bättre.

Anneli Almérus är Moderaternas tilltänkta ersättare till Kåre Friberg. Foto: Moderaterna


PÅ STARTSIDAN JUST NU

Chokladkonstnären skapar unikt påskgodis
VADSTENA 2020-4-8 KL. 08:00

Chokladkonstnären skapar unikt påskgodis

Kunderna kan säga: ”Det är för fint för att ätas!"

ÖSTERGÖTLAND 2020-4-7 KL. 14:31
Ödeshögs kommun vill rekrytera fler till vård och omsorg

Ödeshögs kommun vill rekrytera fler till vård och omsorg

"Alltid önskvärt om man har utbildning"


ÖDESHÖG 2020-4-7 KL. 13:49
Byalaget hjälper med hemleverans

Byalaget hjälper med hemleverans

Handlar mat och medicin: "Vi riktar oss till alla"


ÖSTERGÖTLAND 2020-4-7 KL. 12:38
Motala kvinnojour om männens coronavåld

Motala kvinnojour om männens coronavåld

"Vi gör allt vi kan för att hålla igång vår stödverksamhet"


Fler nyheter