TV-profil en av sju finalister i Embla Food Awards
Av Thomas Edgren
Tv-profilen Lisa Lemke är en av sju svenska finalisterna när nordens finaste matpriser, Embla Food Awards, delas ut i Oslo i mars.
Lisa Lemke är nominerad till Embla Food Awards i klassen Årets matkommunikatör.
Tv-profilen Lisa Lemke är en av sju svenska finalisterna när nordens finaste matpriser, Embla Food Awards, delas ut i Oslo i mars.
Embla Food Awards delas ut vartannat år för att hylla den nordiska matkulturen. 2022 delas priset ut i Oslo, den 11 mars och de svenska finalisterna kommer från Södermanland, Västerbotten, Dalarna, Halland, Uppland och Skåne. En av dem är TV- och mediaprofilen Lisa Lemke från Skrea Gård i Falkenberg som bland annat har synts i SVT-programmet Tupp & Timjan – och häromåret i LRF:s julkalender.
Ska produceras på ett hållbart sätt
Lisas hjärtefråga är att maten ska produceras på ett hållbart sätt på våra svenska lantbruk. Hon vill bidra till att skapa bättre förutsättningar för svenska bönder och att konsumenterna ska få en bredare förståelse för var maten de äter faktiskt kommer ifrån.
- Det här är ett område som inte bara ligger mig varmt om hjärtat, utan är drivkraften i allt jag gör, säger Lisa Lemke.
Bland de övriga nominerade finalisterna hittar vi bland annat Bjärefågel, initiativtagaren för Farmer Time och isciderproducenten från Västerbotten.
Här är samtliga sju svenska finalister:
Årets Mat för många
Sara Seing, kostchef, Södertälje kommun
Sara Seing har med sitt ledarskap lyckats använda skolmåltiderna för att utveckla lokala initiativ för mer hållbart producerad mat. Hon har i drygt 20 år framgångsrikt använt skolmåltiden för att stödja en hållbar lokal livsmedelsproduktion.
Årets Mat för barn och unga
Karin Carlsson, landsbygdsutvecklare, Hushållningssällskapet
Karin Carlsson har genom att introducera Farmer Time i Sverige skapat möjlighet för barn och ungdomar att möta bonden och odlaren och få en djupare förståelse för hur maten blir till. Genom ett digitalt system kopplas skolklasser och lantbrukare ihop för att ge barnen möjlighet att se vad som händer på en gård och få svar på sina frågor.
Årets livsmedelsentreprenör
Andreas Sundgren, Brännlands Cider, Röbäcksdalen Västerbotten
Andreas har bevisat att det går att göra ett dessertvin i världsklass och odla svenska äpplen på nordliga breddgrader. Han har skapat en högkvalitativ iscider som drivs av de svenska äpplenas unika ”terroir” i Röbäcksdalen utanför Umeå.
Årets matdestination
Stora Skedvi, Dalarna
I Stora Skedvi har Anders Åkerberg byggt upp en välbesökt verksamhet med saluhall, restaurang, mejeri och bageri. Allt med den lokala matproduktionen i centrum.
Årets matkommunikatör
Lisa Lemke, kock, Falkenberg
TV-program, kokböcker, tidningar och sociala medier. Lisa Lemke använder alla sina kanaler för att kommunicera sin hjärtefråga om att maten ska produceras på ett hållbart sätt på våra svenska lantbruk.
Årets mathantverkare
Sophia Lovén, Temp:ish, Roslagen
Idén om Temp:ish startade i Sophias studentlägenhet. Temp:ish är en soja – glutenfri, växtbaserad proteinkälla, som består av fermenterad lupinböna, ekologiskt odlad i Skåne. Idag drivs hantverksproduktionen på den egna gården i Roslagen.
Årets matproducent
Bjärefågel, Torekov, Skåne.
Per–Olof Ingemarsson driver familjeföretaget Bjärefågel på Bjärehalvön i Skåne. Han har visat att det går att kombinera höga krav på kvalité, miljö och god djuromsorg och driva en hållbar fågeluppfödning på Bjärehalvön.
Den svenska juryn består av Lena Åsheim, LRF, Fredrik Eriksson, kock och Lena Johansson, lantbruksjournalist.
Källa: LRF/Embla Foods
Bjärefågel i Torekov, är svensk finalist som Årets matproducent av Embla Food Awards. Foto: Bjärefågel.
Fakta:
EMBLA, Nordic Food Awards, skapar synlighet för nordisk mat och de innovativa människorna bakom den, både i Norden och internationellt. Syftet med EMBLA är att stärka kunskapen om nordisk mat. Nordiska bonderådet, NBC, ansvarar för EMBLA Food Awards med stöd av Nordiska ministerrådet.