Klik venligst
EXTRAMATERIAL 2021-12-16 KL. 14:30

Sveriges mest hållbara städer har utsetts

Av Thomas Edgren

Lund, Örebro och Linköping är Sveriges mest hållbara städer. Minst nöjda är invånarna i storstäderna. Det visar sjätte upplagan av Samhällsbarometern från konsultföretaget PE Teknik & Arkitektur där man låtit Sifo fråga 5 000 svenskar om hållbarheten i sina städer.

Sveriges mest hållbara städer har utsetts
Lund är den stad som kommit längst inom hållbarhet och klimat. Foto: Lund.se

I Samhällsbarometern 2021 har invånarna i Sveriges tolv största städer fått bedöma sina städer inom områdena stadsplanering, hållbarhet och digitalisering. Årets vinnare inom hållbarhet är Lund med 60 procent nöjda invånare. De toppar listan före Örebro, Linköping och Helsingborg. Sämst betyg får Göteborg, där är bara 41 procent av invånarna nöjda med hållbarhetsarbetet i staden.

Företagen tar större ansvar
Noterbart i Samhällsbarometern är också att invånarna upplever en markant förbättring i sin syn på företagens ansvarstagande. Från 2019 till 2021 har invånarnas upplevelse av huruvida företagen tar ansvar för miljö och hållbarhet ökat med åtta procentenheter. Under 2019 upplevde 22 procent att företagen tar ansvar medan siffran under 2021 var hela 30 procent.

Lund har kommit längst
– Vårt växande fokus på hållbarhet och klimatfrågan har stor effekt på hur vi ser på våra städers utveckling. Lund är den stad som kommit längst men det är Jönköping och Stockholm som förflyttat sig mest. Utvecklingen går åt rätt håll och vi ser er stor mätbar skillnad där fler upplever att deras städer gör allt mer, säger Nicke Rydgren, COO på PE Teknik & Arkitektur.

Källa: PE Teknik & ArkitekturTopplistan: Så många är nöjda med hållbarhetsarbetet i sin stad
1. Lund 60 %
2. Örebro 57 %
3. Linköping 56 %
4. Helsingborg 56 %
5. Malmö 55 %
6. Umeå 54 %
7. Jönköping 53 %
8. Uppsala 51 %
9. Norrköping 50 %
10. Västerås 50 %
11. Stockholm 46 %
12. Göteborg 41 %


Om undersökningen
Samhällsbarometern 2021 är framtagen av teknik- och arkitektkoncernen PE för sjätte året i rad. I årets upplaga har 4 600 svenskar svarat på 19 frågor och påståenden om staden de lever i inom områdena stadsplanering, hållbarhet och digitalisering. Undersökningen är genomförd med hjälp av Sifo och är statistiskt säkerställd och representativ på riksnivå såväl som för Sveriges tolv största städer. Antalet personer som svarat i respektive stad är minst 300.PÅ STARTSIDAN JUST NU