Stort intresse för Röda Korsets digitala första hjälpen-utbildningar
Av Thomas Edgren
Drygt 40 procent av svenskarna säger att de har otillräckliga kunskaper i första hjälpen enligt en ny Sifo-undersökning. Nu satsar Röda Korset på att förändra sättet människor lär sig livräddning på genom digitala lösningar och hittills har tusentals svenskar sökt sig till online-utbildningarna.
Under pandemin har de fysiska kurserna i första hjälpen ställts in och utbildningar på nätet fått ett uppsving. Foto: Röda Korset
Andra lördagen i september uppmärksammas varje år World First Aid Day runt om i världen för att belysa hur viktigt första hjälpen är när det kommer till att förebygga skador och rädda liv. På uppdrag av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, utbildar Svenska Röda Korset allmänheten i första hjälpen, och under ett normalår utbildas runt 15 000 personer genom fysiska kurser. När pandemin slog till våren 2020 ställdes dock nya krav på digitala lösningar.
Första hjälpen Online
– Röda Korset har utbildat människor i första hjälpen i över 100 år, och när pandemin slog lanserade vi Första hjälpen Online – vår utbildarledda livekurs på nätet. Sedan onlinekursen drog i gång har 5320 personer deltagit, och under sommaren utbildades drygt 500 personer, säger Lars Adamsson, utbildningschef på Svenska Röda Korset.
”Våga rädda liv”
Intresset för Röda Korsets webbkurs Våga rädda liv har varit ännu större. Kursen, som är uppbyggd som ett spel med sju scenarios där deltagaren måste agera, hade under januari till april 2021 cirka 215 000 visningar, vilket motsvarar ungefär det dubbla antalet för helåret 2020.
– Jag tror att en av anledningarna till att kurserna blivit så populära är att de finns tillgängliga gratis. Vi har också fått positiv respons från både skolor och högskolor som valt att ta in kursen i sina utbildningar, fortsätter Lars Adamsson.
Nätverk av övningshubbar
Enligt en Sifo-undersökning från juni uppger nästan 40 procent av svenskarna att de har liten eller mycket liten kunskap kring första hjälpen. För att öka svenskarnas kunskaper i första hjälpen har Röda Korset under 2021 påbörjat arbetet med att bygga ett nätverk av lokala övningshubbar i första hjälpen. Inom kort kommer det finnas 25 lokala övningshubbar runt om i landet som drivs tillsammans med lokala rödakorskretsar.
7 av 10 för snabb hjälp
En av de viktigaste delarna inom första hjälpen är hjärt-lungräddning, HLR, och andelen livräddaringripanden vid hjärtstopp har fördubblats sedan 90-talet, då endast drygt en tredjedel fick HLR innan ambulansens ankomst. Idag har motsvarande ökat till 77 procent, vilket innebär att fler än 7 av 10 personer får hjälp innan ambulans är på plats – en utveckling som till stor del beror på att fler människor idag har tillräcklig kunskap och mod att göra en HLR-insats.
Källa Röda Korset