Klik venligst
EXTRAMATERIAL 2022-9-21 KL. 08:00

Snutfika och lögndetektorer

Av Thomas Edgren

För första gången i Bokmässans 38-åriga historia får spänningslitteraturen ett eget tema i år. I Crimetimetemat på Bokmässan i Göteborg 2022 möter författare bakom det svenska deckarundret sina internationella, bästsäljande deckarkollegor.

Snutfika och lögndetektorer
Deckarförfattaren Rebecka Edgren Aldén är med och delar ut årets Crimetime Awards - fem stycken. Foto: Kajsa Göransson

Som tema på Bokmässan förlängs Crimetime med en dag och blir större än någonsin. Under Bokmässans 23–25 september, arrangeras 23 fängslande seminarier i Bokmässans seminarieprogram, 66 nervkittlande scenprogram på scenerna Häktet och Kåken i Crimetimeområdet och flera spännande sidoaktiviteter som Crimetime Afternoon Tea, Crimetime skrivarskola och Crimetime Afterwork.
- Crimetimes satsning på årets mässa serverar ett stort utbud av seminarier och scensamtal med namn som representerar mycket av det bästa Sverige har att uppbringa i spänningsväg. Och inte bara Sverige – vi har också besök av ett gäng internationella stjärnor, säger Helene Atterling, programansvarig för Crimetime.
- En titt på scenprogrammet visar vilken otrolig bredd genren erbjuder. Vi vänder och vrider på genren och dess förutsättningar under tre hela dagar – det är nästan så att jag vågar påstå att här finns något för alla smaker, säger Helene Atterling,

En av årets nyheter är Crimetime skrivarskola, där aspirerande författare kan ta chansen att coachas av några av Sveriges ledande deckarförfattare. Skrivarskolan, som leds av Anna Fredriksson, författare, manusförfattare och dramaturg, omfattar fyra timmar med massor av tips om hur man skapar trovärdiga karaktärer och hur man undviker att bli refuserad. Övriga pedagoger i skrivarskolan är bland andra Anders de la Motte, Anna Jansson och Rebecka Edgren Aldén.

- Vi vet att många i Crimetime-publiken har manus i byrålådan. På Crimetimes skrivarskola träffar man både framgångsrika författare och tunga förläggare, så det är verkligen en unik möjlighet att utveckla sitt skrivande, säger programchef Oskar Ekström.

Som vanligt har Bokmässan adderat flera spännande inslag för att förstärka crimeupplevelsen. Nytt för i år är till snutfika – donut och kaffe – som serveras på området under hela lördagen. Årets spänningsälskare får också möjlighet att utsätta sig för ett lögndetektortest – på högst frivillig basis, förstås.

På fredagen arrangeras Crimetime Afterwork, under ledning av Anders de la Motte och Denise Rudberg. Fokus ligger på författarparet Kepler, som kommer bli grillade i ett korsförhör om vem som har galnast fantasi, eller är bäst på att komma på plottar.


På lördagen bjuder BookBeat, som är partner till Crimetime, på förhandslyssning av Keplers nya spänningsroman Spindeln i närvaro av författarna. Kepler vann Crimetime och BookBeats pris till Årets svenska deckarförfattare 2021. Under lördagen delar Crimetime också för åttonde året ut det stora deckarpriset Crimetime Award.

Crimetime Award instiftades 2015 med syftet att sprida kriminallitteraturens kraft. Fem priser kommer att delas ut och prisutdelningen leds av Josefine Sundström och Rebecka Edgren Aldén.

På söndagen dukas tekopparna fram, med scones, marmelad och småkakor för att kunna njuta av en härlig Afternoon tea. Det blir ett samtal mellan de hyllade författarna Mons Kallentoft, Sofie Sarenbrant, Frida Skybäck och Martin Österdal, under ledning av Josefine Sundström.
.




Under Bokmässans Crimetime kommer Karin Smirnoff prata om arbete efter Stieg Larsson. Foto: Polaris


Fotnot. Exempel på svenska författarstjärnor som medverkar i programmet är Håkan Nesser, Viveca Sten, Johanna Mo, Carin Hjulström, Kristina Ohlsson, Mons Kallentoft, Pascal Engman, Pernilla Ericson, Thomas Bodström, Anna Karolina, Camilla Läckberg, Camilla Grebe, Mari Jungstedt, Lars Kepler, Malin Persson Giolito, Sofie Sarenbrant och många, många fler. Exempel på internationella gäster är Jussi Adler-Olsen, Anne Holt, Deon Meyer, Elly Griffiths, Jørn Lier-Horst, Sara Blædel, Elina Backman, Ilaria Tuti och Unni Lindell. Programmet är varierat till sin karaktär: besökarna kan se fram emot stjärnspäckade mästarmöten, som när David Lagercrantz och Karin Smirnoff pratar om arvet efter Stieg Larsson, och Deon Meyer, Malin Persson Giolito och Anders Roslund diskuterar deckaren som samhällsspegel, samt möten med nya spännande namn som Sara Strömberg, Zana Kaya och Ulf Kvensler.

PÅ STARTSIDAN JUST NU